Biznis vesti

Grčka borba sa inflacijom i energetskom krizom: Prihod od poreza na ekstraprofit dve rafinerije za hranu siromašnima

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

19/12/2022

-

11:07

Grčka borba sa inflacijom i energetskom krizom: Prihod od poreza na ekstraprofit dve rafinerije za hranu siromašnima
Grčka borba sa inflacijom i energetskom krizom: Prihod od poreza na ekstraprofit dve rafinerije za hranu siromašnima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka očekuje da će ove fiskalne godine prikupiti oko 650 miliona evra od naplate poreza na ekstraprofit svoje dve rafinerije nafte, a prihod će koristiti da pomogne domaćinstvima s mesečnim troškovima za hranu, saopštio je danas ministar finansija Hristor Staikuras.

"Bez bilo kakvih fiskalnih troškova... oporezovaćemo dobit rafinerija za 2022. godinu da prikupimo, kako procenjujemo, 650 miliona evra", rekao je minista Staikuras za državnu televiziju ERT, prenosi Rojters.

Iznos će biti finalizovan kada dve grčke rafinerije nafte, Helenik Enerdži i Motor Oil, objave svoje finansijske rezultate za četvrti kvartal, dodao je Staikuras. 

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je tokom glasanja u parlamentu o budžetu za 2023. u subotu, da će njegova vlada, čiji mandat ističe sledeće godine, subvencionisati 10 odsto mesečnih troškova za hranu za oko 85 odsto grčkih domaćinstava od februara do jula iduće godine.

Zemlje širom Evropske unije najavljuju porez na ekstra dobit naftnih i gasnih kompanija kao deo hitnih mera kako bi pomogle potrošačima da se izbore sa dvostrukim udarom - inflacionom i energetskom krizom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis