Biznis vesti

Suosnivač i direktor Netfliksa Rid Hejstings podneo ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

23:16

Suosnivač i direktor Netfliksa Rid Hejstings podneo ostavku
Rid Hejstings - Copyright Tanjug/AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Suosnivač striming platforme Netfliks Rid Hejstings najavio je da se povlači sa funkcije izvršnog direktora kompanije i ubuduće će obavljati funkciju predsednika Upravnog odbora.

Hejstinga će na toj poziciji zameniti dugogodišnji partner i suosnivač Ted Sarandos i dosadašnji šef Gref Peters, prenosi Gardijan. 

Promena stupa na snagu odmah, što predstavlja kulminaciju decenije planiranja sukcesije. Sarandos i Peters će ubuduće deliti titulu izvršnog direktora. 

„U poslednje dve i po godine sve sam više delegirao upravljanje Netfliksom na njih“, rekao je Hejstings u saopštenju. 

Napomenuo je da su se Sarandos i Peters nosili sa izazovima pandemije i preokretima u industriji striminga.  

„Međutim, obojica su se snašla neverovatno dobro, zbog toga odbor i ja verujemo da je pravo vreme da me naslede“, dodaje Hejstings.

Hejstings je osnovao Netfliks (NETFLIX) 1997. godine promenivši za kratko vreme način gledanja filmova i emisija u bezbrojnim domaćinstvima, najpre svojim poslovanjem sa onlajn prodajom DVD-ja, a kasnije i uslugom striminga. 

On je podneo ostavku paralelno s objavom poslovnog izveštaja za četvrti kvartal koji je pokazao da je broj pretplatnika uvećan za 7,66 miliona zahvaljujući uspehu serija “Hari i Megan” I “Sreda”.  

U prvoj polovini prošle godine Netfliks je gubio pretplatnike, čiji se broj ponovo povećao od jula do decembra, ali slabije nego u prethodnim godinama. Na kraju prošle godine kompanija je imala 231 milion pretplatnika, za 4,5 odsto više nego krajem 2021. godine. Poslednja tri meseca prošle godine dobit kompanije je značajno pala u poređenju sa istim periodom 2021, sa 607 miliona na 55 miliona dolara.

"Godina 2022. bila je teška, s problematičnim početkom, ali boljim završetkom. Verujemo da smo zacrtali jasan put koji bi trebalo da nam pomogne da ponovo povećamo prihod", objavio je Netfliks u kvartalnom obraćanju deoničarima.

Kako bi podstakao rast, kompanija je u u novembru u 12 zemalja uvela jeftiniju opciju sa oglasima, a najavljene su mere koje bi trebalo da spreče deljenje lozinki.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis