Biznis vesti

Članice CEFTA počinju primenu prelaznih pravila o poreklu robe - manje administracije i jednostavnija trgovina

Komentari

Autor: FoNet

01/02/2023

-

10:47

Članice CEFTA počinju primenu prelaznih pravila o poreklu robe - manje administracije i jednostavnija trgovina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članice sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA) počinju danas primenu prelaznih pravila o preferencijalnom poreklu robe, kako bi se smanjila administrativna opterećenja, pojednostavila trgovina i omogućilo kompanijama da postanu konkurentnije na drugim tržištima.

"Primenom revidiranih, fleksibilnijih i modernijih pravila, strane će moći da povećaju svoju izvoznu konkurentnost. Prelazna pravila o poreklu robe pojednostavljuju sistem, pojednostavljuju utvrđivanje porekla robe i dodatno olakšavaju trgovinu u CEFTA i sa EU", objasnio je direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić.

U saopštenju se navodi da će nova pravila omogućiti povećanje udela nepreferencijalnih materijala u gotovim proizvodima od 10 do 15 odsto na osnovu neto mase za poljoprivredne proizvode, dok je za industrijske proizvode, osim tekstila, postavljena tolerancija na 15 odsto materijala bez porekla na osnovu cene franko fabrika finalnog proizvoda.

Deklaracija o poreklu će važiti kao jedinstvena vrsta dokaza o poreklu i njen rok važenja je produžen sa četiri na 10 meseci, a predviđene su i opcije dogovora o primeni sistema registrovanih izvoznika i dogovora o korišćenju dokaza o poreklu koji se izdaje ili dostavlja elektronskim putem, dodaje se. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis