Biznis vesti

Bajatović: Prvo poskupljenje gasa do 10 odsto izvesno, drugo će zavisiti od cena na berzama

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

09:43

Bajatović: Prvo poskupljenje gasa do 10 odsto izvesno, drugo će zavisiti od cena na berzama
Bajatović: Prvo poskupljenje gasa do 10 odsto izvesno, drugo će zavisiti od cena na berzama - Copyright srbijagas.com

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i ne veće od 10 odsto, a drugo poskupljlenje, ako ga bude, neće biti pre poslednjeg kvartala 2022, kao i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

"Po računici Srbijagasa, a i po onome što je tražio MMF i Svetska banka, a i projekcijama u budžetu i planu poslovanja Srbijagasa, biće jedno poskupljenje, mislim, od 1. maja, i neće biti više od 10 odsto", rekao je Bajatović Tanjugu.

Kako kaže, da li će biti i drugog poskupljenja, zavisi od kretanja na berzi.

"Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića  i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi Srbijagasa budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budžetu,  da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude", naveo je Bajatović.

Dodao je da drugo poskupljenje gasa sigurno ne bi bilo pre poslednjeg kvartala ove godine i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

Tanjug/AP/Aurel Obreja

 

"Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom dvoru i to je plaćeno i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bi u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne", kazao je Bajatović.

Dodao je da je kapacitet Banatskog dvora 550 miliona kubika i da Srbjagas želi tu da utisne  dodatnih 200 miliona kubika, kako bismo imali 750 miliona.

Napomenuo je da su dobre cene i da treba da povećamo rezerve, u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.

"Biće možda promene odnosa Turske i Mađarske prema Rusiji, pa da ne bismo bili u toj vrsti problema", dodao je Bajatović.

"Nema puno prostora za uštede u Srbijagasu"

 Bajatović je rekao da ne očekuje da bude mnogo posla u predstojećoj reformi tog preduzeća u saradnji sa Norvežanima i da bi reforma, pre svega, mogla da bude, kadrovska ili organizaciona. Istakao je da tu nema mnogo prostora za veće uštede, s obzirom da je Srbijagas trgovac koji kupuje i prodaje berzansku robu. 

"Kod nas ima manje posla oko toga, mi smo trgovac, videćemo šta će oni da kažu, mi smo objektivno u uslovima u kojima trenutno vidim dva problema u Srbijagasu. Prvo podelili smo se po energetskim delatnostima, izdvojen je transport gasa. Mi smo trgovac, kupujemo berzansku robu i prodajemo, ako kupujem po dva ili tri dinara i prodajem za dinar, teško da mogu da budem pozitivan", naveo je Bajatović.

Istakao je da je drugi problem Srbijagasa, to što što teško zadržavaju kadrove u tom preduzeću.

"Kada sam došao u Srbijagas za dirketora, bila je dva puta veća prosečna plata radnika od prosečne plate u Novom Sadu, sada je 20 odsto niža nego u Novom Sadu. teško je zadržati vodeće inženjere,  mi to nadoknađujemo mladim kadrovima sa fakulteta, tako što dovodimo talentovanu decu, ali čim dobiju licence i rade na nekom većem projektu, odlaze u privatne firme. To je jedan od problema sa kojim se suočavamo", naveo je Bajatović.

Kako je rekao za Tanjug, reforma Srbijagasa može biti kadrovska ili organizaciona, ali da nije siguran da može nešto previše da se uštedi u samom poslovanju Srbijagasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis