Biznis vesti

Pad cena sirove nafte na svetskim berzama ne prati pojeftinjenje na pumpama: Cena benzina i dalje raste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2023

-

20:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Cena sirove nafte na svetskom tržištu strmoglavila se u nedelji kada su stigle vesti o potresima na bankarskom tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Cena barela je ovih dana niska, ali, cena benzina nije. Na srpskim pumpama i dalje nema osetnijeg pada cena goriva uprkos činjenici da je u samo sedam dana cena nafte po barelu sa 82 dolara pala na oko 72. Potrošače najviše zanima da li će sada kada je nafta u padu to moći da osete i u svojim novčanicima.

Dizel je u petak na pumpama u Srbiji pojeftinio za dva dinara, dok cena benzina raste i u narednih nedelju dana ćemo ga plaćati dva dinara više u odnosu na prethodnu nedelju. Ministarstvo trgovine je objavilo da će dizel koštati 188 dinara, a benzin 176 dinara za litar. Naftaši ipak ističu da cena derivata ne zavisi samo od cena nafte i da zbog toga ne možemo očekivati da i benzin i dizel automatski pojeftine.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije objašnjava da cene derivata na pumpama određuje država na osnovu inputa koji se dobija sa regionalnog tržišta dizela, a ne sirove nafte, i kursa dolara. To znači da cena barela nafte može uticati na cenu derivata samo posredno, i to ne odmah, nego odloženo, bilo da raste ili pada.

"Potražnja za dizelom nije pala, samim tim nije došlo ni do velikog pada kotacije. Ono što smo videli prošlog petka kada je cena goriva pala je zapravo posledica pada tih parametara koji se dobijaju sa tih regionalnih tržišta benzina i dizela. Ja bih ovo nazvao relativno stabilnim tržištem s obzirom da su i promene, bilo na dole bilo na gore, daleko manje nego što su se dešavale u nekom prethodnom periodu", navodi Mićović.

AP/David Zalubowski

 

U Udruženju naftnih kompanija navode da je teško odrediti da li bi cena goriva u nekom narednom periodu mogla da se vrati ili makar približi ceni od pre rata u Ukrajini.

"Ukoliko ova cena ovako izuzetno niska, potraje još neko vreme, očigledno je da će i cena derivata u Evropi biti jeftinija, pa će onda i ova cena koja se proklamuje na našim pumpama biti niža nego što je to sada", kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije..

Međutim, Mićović ističe da na cenu derivata na kraju najviše utiče potražnja, a kako kaže, uprkos energetskoj diversifikaciji poslednjih godina, potražnja za dizelom ne opada, već naprotiv raste.

Nebojša Atanacković, kaže da nedeljne promene odgovaraju vozačima kada cena pada, ali da zbog njih prodavci goriva trpe gubitke.

"Oko neke cene se nedeljno ili povećavalo za nekoliko dinara ili se smanjivalo za nekoliko dinara. Ovo smanjivanje za nekoliko dinara pogoduje nama kao potrošačima, ali zaista ne pogoduje benzinskim pumpama koje onda kupe često naftu po višoj ceni, a onda kada se cena zanično smanji moraju da se liše dela svoje razlike u ceni, svog profita", navodi Nebojša Atanacković.

"Srbija i Hrvatska imaju najoštriju akciznu politiku"

Energetičar Miloš Zdravković objašnjava da se cena derivata formalno formira na osnovu cene sirove nafte na dve svetske referentne berze i kursa dolara i dodaje da kod nas na cenu utiču dva faktora - kompanijska i državna cena, a da to na kraju potrošači plate.

"Kompanijska cena podrazumeva nabavku sirove nafte na berzama, troškove prerade naftnih derivata, cene transporta i trgovačke marže kompanije koje prodaju. Pre 50 godina je to sa 90 odsto uticalo na cenu, ali poslednjih godina sve više utiče ova državna cena - akcizna i poreska politika i kada dodate PDV i sada je problem baš taj deo", ukazuje Zdravković.

On objašnjava da se kod cene dizela, iako ga ne uvozimo sa Mediterana, računa cena sirove nafte plus cena transporta.

"Iako ne dolazi iz luke Lavera kod Đenove, računa se i tih 45 dolara za prenos, odnosno transport benzina, odnosno 64 dolara za transport dizela, plus akcizna politika. Zato su cene u Bosni i Severnoj Makedoniji povoljnije u odnosu na Srbiju i Hrvatsku koje imaju najoštriju akciznu i poresku politiku", smatra Zdravković.

On kaže da bi država, posle više od godinu dana, trebalo da prestane da administrira cene naftnih derivata, nakon što istekne važenje aktuelne uredbe koja je na snazi do kraja marta.

Euronews

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis