Biznis vesti

Tržišta nafte pod pritiskom: Rast kovid slučajeva u Kini oborio cene

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

29/12/2022

-

12:50

Tržišta nafte pod pritiskom: Rast kovid slučajeva u Kini oborio cene
Tržišta nafte pod pritiskom: Rast kovid slučajeva u Kini oborio cene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su pale danas jer je ponovno širenje kovida 19 u Kini smanjilo nadu u oporavak potražnje za gorivom u drugoj najvećoj ekonomiji sveta koja je i najveći globalni uvoznik "crnog zlata". Evropska nafta Brent za isporuku u februaru pojeftinila je za 26 centi ili 0,3 posto, na 83 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 04:30 časova po srednjoevropskom vremenu; izveštava Rojters.

Američka nafta WTI je takođe oslabila za 26 centi, ili 0,3 procenta, na 78,70 dolara za barel. Razmere najnovije epidemije i sumnje u zvanične kineske podatke o broju novozaraženih navele su neke zemlje da uvedu nova pravila putovanja za kineske posetioce, dok je Kina počela da ukida najstroži svetski režim zatvaranja i testiranja na kovid.

Tržišta nafte su takođe pod pritiskom očekivanja još jednog povećanja kamata u Sjedinjenim Državama, u sklopu nastojanja Federalnih rezervi da ograniče rast cena.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su u sedmici završenoj 23. decembra za oko 1,3 miliona barela, što je manje nego što se očekivalo, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu. Analitičari su predviđali pad zaliha za 1,5 miliona barela.

Na silazni trend cena uticala je i objava kompanije TC Enerdži, operatera naftovoda Kejstoun, da radi na ponovnom pokretanju dela tog cevovoda koji je ovog meseca bio zatvoren zbog curenja, što znači povećanje isporuka na tržište.

Arktička zima u SAD izbacila je neke pogone za preradu nafte van mreže. Rafinerije nastoje da pojačaju rad, a procenjuje se da će se deo oporavka prerade produžiti do januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis