Biznis vesti

Objavljene nove cene goriva - koliko će koštati benzin i dizel narednih sedam dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2023

-

10:47

Objavljene nove cene goriva - koliko će koštati benzin i dizel narednih sedam dana
Cena goriva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 185 dinara, a benzina evropremijum BMB 178 dinara, potvrdili su u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine za Euronews Srbija. Prošle nedelje je cena goriva bila 188 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 176 dinara.

Cene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 79 dolara, podržane snažnim padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana. Na jutarnjem trgovanju cene beleži se blagi pad, pa se tako Brent naftom trenutno trguje po ceni od 78,59 dolara, dok barel teksaške WTI nafte košta 73,88 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

Analitičari su očekivali da će podaci pokazati blagi rast zaliha, prenosi agencija Mina.

Rast cena u toku ove nedelje podstakla je i obustava izvoza iz iračkog Kurdistana. Proizvođači su zatvorili ili smanjili proizvodnju na nekoliko naftnih polja zbog zatvaranja naftovoda do turske luke Čejhan, a saopštenja kompanija signaliziraju da će na tržište stizati još manje barela.

Izvoz oko 450.000 barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je prošlog vikenda nakon što je Irak u arbitražnom sporu potvrdio pravo za izdavanje dozvole za izvoz.

Međutim, podsticaj cenama zbog situacije sa izvozom mogao bi vrlo brzo da opadne, komentarisali su u četvrtak analitičari iz investicione banke Citigroup.

"Promene u unutrašnjoj politici Iraka mogle bi vrlo brzo dovesti do trajnog političkog rešenja“, nagađaju u američkoj investicionoj banci, procenjujući da bi isporuke kroz cevovod mogle porasti oko 200.000 barela dnevno.

S druge strane, ruska proizvodnja beleži u prve tri nedelje marta pad koji je blaži nego što se očekivalo. Prema tvrdnjama upućenih izvora koji navode da se smanjila 300.000 barela dnevno, a ne 500.000, kao što se najavljivalo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u sredu cena barela korpe nafte njenih članica bila gotovo nepromenjena, te da je iznosila 77,72 dolara.

Zašto cena derivata ne prati pad cena nafte?

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije je ranije rekao za Euronews Srbija da cene derivata na pumpama određuje država na osnovu inputa koji se dobija sa regionalnog tržišta dizela, a ne sirove nafte, i kursa dolara. To znači da cena barela nafte može uticati na cenu derivata samo posredno, i to ne odmah, nego odloženo, bilo da raste ili pada.

"Potražnja za dizelom nije pala, samim tim nije došlo ni do velikog pada kotacije. Ono što smo videli prošlog petka kada je cena goriva pala je zapravo posledica pada tih parametara koji se dobijaju sa tih regionalnih tržišta benzina i dizela. Ja bih ovo nazvao relativno stabilnim tržištem s obzirom da su i promene, bilo na dole bilo na gore, daleko manje nego što su se dešavale u nekom prethodnom periodu", navodi Mićović.

U Udruženju naftnih kompanija navode da je teško odrediti da li bi cena goriva u nekom narednom periodu mogla da se vrati ili makar približi ceni od pre rata u Ukrajini.

Tanjug/AP/David Zalubowski

 

"Ukoliko ova cena ovako izuzetno niska, potraje još neko vreme, očigledno je da će i cena derivata u Evropi biti jeftinija, pa će onda i ova cena koja se proklamuje na našim pumpama biti niža nego što je to sada", kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Međutim, Mićović ističe da na cenu derivata na kraju najviše utiče potražnja, a kako kaže, uprkos energetskoj diversifikaciji poslednjih godina, potražnja za dizelom ne opada, već naprotiv raste.

Nebojša Atanacković, kaže da nedeljne promene odgovaraju vozačima kada cena pada, ali da zbog njih prodavci goriva trpe gubitke.

"Oko neke cene se nedeljno ili povećavalo za nekoliko dinara ili se smanjivalo za nekoliko dinara. Ovo smanjivanje za nekoliko dinara pogoduje nama kao potrošačima, ali zaista ne pogoduje benzinskim pumpama koje onda kupe često naftu po višoj ceni, a onda kada se cena zanično smanji moraju da se liše dela svoje razlike u ceni, svog profita", navodi Nebojša Atanacković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis