Biznis vesti

Tanasković: Ne očekujemo velike probleme sa voćem zbog snega

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

13:56

Tanasković: Ne očekujemo velike probleme sa voćem zbog snega
Tanasković: Ne očekujemo velike probleme sa voćem zbog snega - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručila je danas da ne očekuje velike probleme od poslednjih padavina snega, pošto je, kao kaže, sneg zaštitio voće, a mraz nije došao do biljaka.

"Prikupljamo podatke u vezi sa štetom koje su izazvale padavine", rekla je Tanaskovićeva odgovarajući na pitanje novinara u Privrednoj komori Srbije o eventualnoj šteti na usevima prouzrokovanom poslednjim padavinama snega.

"Voćarstvo je u najvećem problemu", rekla je ona.

Kako je objasnila, "sneg je zaštitio voće, a mraz nije došao do biljaka".

"U narednim danima ćemo videti kako stvari stoje", poručila je Tanaskovićeva.

Od sutra ratari mogu da se prijave za subvencije po hektaru

Ministarka je najavila da će od sutra ratari moći da se prijavljuju za davanja po hektaru, koja iznose 9.000 dinara.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara u Privrednoj komori Srbije, rekla da će vlada na današnjoj sednici usvojiti uredbu o raspodeli sredstava po hektaru, koja će isnositi 6.000 dinara, plus 3.000 dinara regresa za gorivo.

Navela je da će javni poziv biti otvoren do 31. maja i da će poljoprivredni proizvođači kako se budu prijavljivali na eAgrar, ako imaju kompletnu dokumentaciju, odmah dobijati novac.

"Već sutra ćemo imati javni poziv na koji će poljoprrivrednici moći da se javljaju i biće otvoren do 31. maja, kako bi svi imali dovoljno vremena da bez panike i žurbe ostvare svoje pravo", rekla je Tanaskovićeva.

Nema razloga za proteste poljoprivrednika, dobili više nego pre

Tanasković je poručila i da nema razloga za proteste poljoprivrednika, s obzirom da nema grane poljoprivrede koja ove godine nije dobila više novca od države.

"Novca nije nikad dovoljno. Mislim da su protesti nešto što poslednje treba da se dešava u ovoj godini. Ne postoji grana poljoprivrede u 2023. godini koja nema više novca nego što je imala u prethodnom periodu", rekla je Tanaskovićeva odgovarajući na pitanje novinara u Privrednoj komori Srbije da prokomentariše proteste ratarska udruženja Južnobanatskog i Braničevskog okruga prethodnih dana.

Istakla je da je ministarstvo u prva tri meseca tekuće godine isplatilo sve zaostale subvencije iz prethodne godine, ukupno 15 milijardi dinara i dodala da se to nikada ranije nije desilo.

"To je otišlo poljoprivrednicima i niko ne može da mi kaže da nema sredstava", rekla je ministarka.

"Kada pričamo o poljoprivrednim kreditima u kojima država subvencioniše kompletnu kamatu, mi smo pravilnik objavili 17. marta, što znači da su poljoprivrednici u mogućnosti i da uzimaju kredite", rekla je Tanaskovićeva.

 

 

Komentari (0)

Biznis