Biznis vesti

MMF: Javni dug je veći i raste brže nego što se predviđalo pre pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2023

-

19:14

MMF: Javni dug je veći i raste brže nego što se predviđalo pre pandemije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Javni dug je veći i raste brže nego što se predviđalo pre pandemije kovida 19, a pokretale su ga uglavnom SAD i Kina, dve najveće svetske ekonomije, izjavio je danas direktor Odeljenja MMF-a za fiskalna pitanja Vitor Gaspar.

Predviđeno je da će u 60 odsto zemalja odnos duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) opadati do 2028, nakon skokova vezanih za kovid 19, ali u značajnom broju velikih ekonomija, uključujući Brazil, Kinu i SAD, očekuje se brži rast u odnosu duga prema BDP, preneo je Rojters.

Gaspar je rekao da je globalni javni dug porastao na skoro 100 odsto BDP-a 2020. pre nego što je zabeležio najveći pad u poslednjih 70 godina do 2022, iako je ostao na oko osam procentnih poena iznad nivoa pre pandemije.

Umesto da se normalizuje, očekuje se da će taj odnos početi ponovo da raste ove godine i dostigne 99,6 odsto BDP-a u 2028, rekao je on.

"Postoji značajan broj velikih naprednih ekonomija, velikih tržišnih ekonomija u razvoju, gde se predviđa da će javni dug u odnosu na BDP brzo rasti i ova lista zemalja uključuje Brazil, Kinu, Japan, Južnu Afriku, Tursku, Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju", rekao je Gaspar za Rojters.

Prema njegovim rečima, dominantan uticaj dolazi iz dve najveće ekonomije. Nasuprot tome, u zemljama u razvoju sa niskim prihodima povećanje duga tokom pandemije bilo je veoma umereno i očekuje se da će pasti na nivoe predviđene pre pandemije narednih godina, rekao je Gaspar.

Stroža budžetska ograničenja i rastuća nesigurnost vezana za hranu zaustavili su smanjenje siromaštva i otežali dalji napredak ka ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, navodi MMF u svom izveštaju. 

U budućnosti, sve zemlje treba da blisko usklade svoje fiskalne i monetarne politike za borbu protiv inflacije i izgradnju "tampona" koji bi se mogli koristiti u slučaju krize, rekao je Gaspar, napominjući da zemlje bez dovoljno "tampona" pate duže i doživljavaju dublje recesije u slučaju krize.

Komentari (0)

Biznis