Biznis vesti

Američki FED donosi novu odluku o visini kamatne stope, tržišta očekuju rast od 25 baznih poena

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

11:37

Američki FED donosi novu odluku o visini kamatne stope, tržišta očekuju rast od 25 baznih poena
Banka federalnih rezervi - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će Američka centralna banka (FED) večeras u 20 sati saopštiti odluku o visini referentne kamatne stope, a da će se nešto posle toga novinarima obratiti predsednik FED-a Džerom Pauel, prenosi Rojters.

Stručnjaci prognoziraju da će FED podići referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena i najaviti prekid dosadašnje politike povećanja kamatne stope.

U martu je desetoro od 18 zvaničnika koji odlučuju o politici FED-a nagovestilo da su spremni da zaustave rast referentne kamatne stope nakon još jednog povećanja koje se očekuje danas.

FED će morati da reaguje na niz ekonomskih rizika u SAD.

Neki zvaničnici FED-a smatraju da referentna kamatna stopa nije dovoljno podignuta, pošto inflacija u SAD ne pada očekivanom brzinom.

Nedavni pad triju američkih banaka je izazvao zabrinutost zbog mogućih dubljih problema u finansijskom sektoru, a spor republikanaca i demokrata o podizanju gornje granice duga može da preraste u ozbiljnu krizu.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi vlada SAD-a mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspe da podigne ili suspenduje gornju granicu duga, prenele su agencije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis