Biznis vesti

Radikalizovan protest poljoprivrednika: Blokade u više mesta, okupljeni ne odustaju od zahteva, nadležni nude pregovore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2023

-

12:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deo poljoprivrednika i danas je nastavio protest jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi. Poljoprivrednici traže da subvencije po hektaru obradive površine iznose 35.000 dinara, da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, da premija za litar mleka iznosi 20 dinara, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV te da se obezbede cene poljoprivrednih proizvoda, kao što su pšenica, kukuruza, soja kakve su na berzama u Budimpešti i Parizu. Posle neuspelih pregovara sa Vladom Srbije, poljoprivrednici su radikalizovali protest. Njihove zahteve najviši predstavici vlasti ocenjuju kao nerealne i nude nove razgovore.

Stručnjaci veruju da će pregovara biti s obzirom na radikalizaciju protesta, nadaju se da će država konačno sa nekim konkretnim predlozima izaći pred poljoprivrednike i da se može naći neki dogovor bez obzira na to što, kako smatraju, država u ovom trenutku ne može da udovolji zahtevu koji se odnosi na subvencije od 300 evra po hektaru. 

Poljoprivrednici koji od utorka protestuju u više gradova Srbije danas su radikalizovali proteste blokiravši mostove, ulice i izlaze iz pojedinih gradova. Poljoprivrednik Radoslav Adamović za Euronews Srbija rekao je da će večeras u 20 sati biti održan sastanak svih udruženja i da će se tu doneti odluka da li će sutra krenuti za Beograd.

Euronews

 

Poljopriivrednici su u Novom Sadu  plp 19 časova odblokirali Sentandrejski most nakon gotovo celodnevne blokade. Takođe, bila je blokirana i petlja na Auto putu u Zmajevu, zbog čega su se, kako je javio reporter Euronews Srbija, bile stvorene poprilične gužve na naplatnim rampama kod Vrbasa. Blokada je bilo i u Crvenki, Bačkoj Palanci i Subotici. U Pančevu su blokirana oba izlaza iz grada ka Beogradu, a takođe je blokiran i prilaz Kraljevu.

Danas su prvi put od početka protesta poljoprivrednici okupili i u Srbobranu gde su blokirali saobraćaja na dva putna pravca - Srbobran-Novi Sad i Bečej-Novi Sad. 

Poljoprivredni proizvođači protestuju i na magistralnom putu Novi Sad - Zrenjanin, kao i na putu koji vodi od Zrenjania prema Beogradu kod Čente. Blokade su i u Bašaidu, Novoj Crnji, Farkaždinu, Sakulama, Bogatiću, Požarevcu, Jadru, Rača kragujevačka.

Potrebno sistemsko rešenje

Agroeonomski analitičar Žarko Galetin napominje da je potrebno sistemsko rešenje i uključivanje svih nadležnih institucija kako bi se našlo dugoročno rešenje. 

"Verujem da će pregovora biti iz prostog razloga što praktično svi ovi protesti su rezultirali nekom početnom sitacijom, nista se nije preduzelo, država nije izrazila neku spremnost da udovolji zahtevima, s druge strane jeste izrazila spremnost da i dalje razgovara. Ono što je u čitavoj ovoj priči jedan opterećujuci faktor jeste činjenica da su to pregovori dve strane koji se odvijaju u atmosferi nepoveranja i atmosferi u kojoj se jedna i druga stana nalaze kao suprostavljene strane, neki čak da kažem ratnički vokabular međusobno se tu koristi. To nije dobro kad god imamo takve situacije da se targetiraju demonstranti kao lažni poljoprivrednici, a s druge strane konfuznu situaciju s kim će poljoprivrednici pregovarati, da li je to premijer, pa jeste predsednik, pa može predsednik. Ono što je suštinski u ovom trenutku važno konstatovati jeste da se nije odmaklo od početka što se tiče tih samih zahteva", rekao je Galetin za Euronews Srbija. 

Euronews

 

Galetin je, međutim, naveo da generalno u ovom trenutku taj dogovor će opet biti, kao u prošlim protestima, kratkoročnog karatera kako bi pomogao poljoprivrednicima da izađu iz trenutnog problema, pre svega proizvođačima mleka, da bi se kasnije taj problem stavio na dnevni red u smislu sistemskog rešavanja kako ne bismo stalno ulazili u isti problem. 

Povodom zahteva poljoprovrednika, Galetin je rekao da su opravdani, a da je druga stvar da li su realni, održivi i mogući. 

"Ali, zahtev za 35.000 dinara subvencija po hektaru je nerealan u ovom trenutku i u tim pregovorima naši poljoprivrednici bi trebalo da ishoduju neku korist za sebe u smislu povećanja premije po hektaru. Podsetiću, ona je bila 4.000 dinara pre godinu, dve, pa je kasnije bila 6.000 sada je 9.000 dinara, što je takođe malo, jer ako se porede sa kolegama iz regiona i zemalja EU, apsolutno smo nekonkurentni u tom smislu. Zbog toga je bitno da se ta tema otvori i stavi na sto, 300 evra je mnogo i mislim da država u ovom trenutku to ne može da udovolji. Pričati o povećanju premija, tih podsticaja, možda nije na nivou 300 evra, ali na nekom razumnom nižem nivou verovatno jeste. Ne bih da licitiram koji je to nivo, to je stvar pregovaračkih strana", rekao je Galetin. 

Na pitanje kako može da se reši problem proizvođača mleka i kako se može napraviti pravdena raspodela u odnosu na otkupljivače i prerađivače, Galetin je naveo da će u sistemu tržišne ekonomije uvek tu neko biti zakinut i uvek će tu neko biti dobitnik u celom tom lancu. 

"Taj problem je nastao mnogo davno, još pre 30 godina kada smo imali prve privatizacije mlekara, pokidane su te karike u reprodukcionom lancu od naših primarnih proizvođača, pa do mleka koje nalazimo u rafovima prodavnica. Ali ono što je evidentno jesto to da su upravo primarni proizvođači mleka praktično tu najveći gubitnici u tom čitavom lancu, jednostavno ne mogu da kontrolišu niti tržište nabavke, niti tržište prodaje. Na tržištu prodaje oni imaju relativno izmonopolisanu strukturu otkupljivača mleka, odnosno prerađivača mleka, mlekara i otkupljivača ujedno i jednostavno se nalaze između čekica i nakovnja i ne mogu da kontrolišu čitavu situaciju. Sada kada imate povećanje cene inputa koja je veoma izražena, a s druge strane imate mlekare koje nisu zainteresovane u velikoj meri da izvrše otkup kao što su to radile ranijih godina, jer prosto mnogo toga je došlo iz inostranstva, imali smo veliki uvoz i mleka u prahu, jednostavno sada dolazimo u situaciju da oni prozvode praktično gubitak", rekao je Galetin. 

Dodao je da 180.000 muznih krava koliko se procenjuje u ovom trenutku nedovoljno da se zatvore domaći bilansi u prozvodnji mleka. 

Na pitanje kakva su sistemska rešenja potrebna, Galetin je rekao smo svedoci da u ovoj državi ništa ne može da se reši dok se problem ne zaoštri do to mere da mora da dođe do takvih konfrontacija i nesporazuma između samih poljoprovrednika i države. 

"Stičem utisak da je država najzainteresovanija da uđe u pregovore kad problem osete krajnji potrošači jer je to najveći korpus biračkog tela i tek kada potrošači osete problem, kao što smo imali one povremene nestašice mleka ili ekstremno poskupljenje mleka, država počinje nekako da reaguje. Nama se to i sada dešava, mislim da je to čak i najbitnija stvar u nekoj percepciji i razmisljanju države kad i kako da reaguje", rekao je Galetin. 

Naglasio je da je za sistemsko rešenje problema potrebno da se uključe apsolutno sve institucije nadležne za njegovo rešavanje. 

"Ne samo Ministarstvo poljoprivrede, tu su i genetski centri i sistem Republičke direkcije za robne rezerve, sama struka, dakle mnogo aktera da se uključi da se napravi jedno prihvatljivo konzistentno rešenje koje će poljoprivrednim proizvođačima, proizvođačima mleka, dati jednu izvesnost i u tržišnom smislu da budu bezbedni, da znaju da nikada ne može da im se desi da proizvode praktično gubitak i da budu primorani na najekstremnije mere kao što je prosipanje mleka u Nemanjinoj ulici", kaže Galetin. 

Poljoprivrednici radikalizovali protest

Mileta Slankamenac, jedan od organizatora protesta, rekao je za Euronews Srbija da poljoprovrednici radikalizuju protest jer nisu dobili odgovor na njihove zahteve, niti poziv na razgovor u Vladi Srbije. 

"Pošto nismo dobili nikakav odgovor na naše zahteve od vlade Srbije i nismo dobili zvaničan poziv, danas radikalizujemo proteste. Niko od potpisnika zahteva nije dobio zvaničan poziv od Vlade Srbije", naveo je Slankamenac.

U Vladi Srbije kažu da razgovori mogu da se nastave

Vlada Srbije je tokom razgovora sa poljoprivrednicima više puta naglasila da jedino što ne može da ponudi je zagarantovana cena mleka, jer tako nešto nije moguće učiniti sa cenom bilo kojeg proizvoda, prenosi Tanjug.

Imajući u vidu da poljoprivrednici koji su u protestu, u medijima naglašavaju da ne traže zagarantovanu cenu mleka, predsednica Vlade Srbije ih poziva na nastavak razgovora u bilo kojem trenutku. 

Vlada Srbije spremna je da u bilo kom trenutku nastavi razgovor o svim pitanjima koji su važni za poljoprivrednike duboko posvećena najboljem interesu svih, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari (0)

Biznis