Biznis vesti

SAD: Kina sposobna da pokrene sajber napade na ključnu infrastrukturu SAD, Peking odbacuje te tvrdnje

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2023

-

09:46

SAD: Kina sposobna da pokrene sajber napade na ključnu infrastrukturu SAD, Peking odbacuje te tvrdnje
SAD: Kina sposobna da pokrene sajber napade na ključnu infrastrukturu SAD, Peking odbacuje te tvrdnje - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Stejt department je upozorio da je Kina sposobna da pokrene sajber napade na američku ključnu infrastrukturu, uključujući naftovode, gasovode i železničke sisteme, nakon što su istražioci utvrdili da kineska hakerska grupa špijunira ove mreže, preneo je danas Rojters.

U upozorenju od srede, koje je stiglo iz više država, otkriveno je da je kineska sajber špijunaža usmerena ka vojnim i vladinim organizacijama u SAD, preneo je Rojters.

Kineska vlada je odbacila tvrdnje da špijunira zapadne mete, nazivajući upozorenje SAD i njenih saveznika "kolektivnom dezinformacionom kampanjom".

Američki zvaničnici rekli su da su i dalje u procesu shvatanja obima pretnje.

"Imali smo bar jednu lokaciju za koju nismo znali (da je napadnuta) otkako su se pojavile informacije", rekao je Rojtersu direktor američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) za sajberbezbednost.

NSA je ranije razotkrila tehničke detalje kako bi pomogla provajderima da razotkriju špijuniranje. 

Američka Agencija za Sajberbezbednost i infrastrukturu (CISA) je rekla da radi na tome da shvati "obim potencijalnih upada i povezanih uticaja".

Analitičari Majkrosofta, koji su razotkrili hakerske aktivnosti iz Kine i označili kinesku grupu "Volt tajfun", rekli su da bi moglo da se desi da poremete "ključnu komunikacionu strukturu između SAD i Azije", što je znak eskalacije tenzija između SAD i Kine zbog Tajvana i još nekih pitanja.

"Američka obaveštajna zajednica procenjuje da je Kina skoro sigurno sposobna da pokrene sajber napade koji bi mogli da poremete ključnu infrastrukturu unutar SAD", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis