Biznis vesti

Ambasadorka Švedske: Podržavamo članstvo Srbije u EU

Komentari

Autor: FoNet

06/06/2023

-

22:40

Ambasadorka Švedske: Podržavamo članstvo Srbije u EU
Ambasadorka Švedske: Podržavamo članstvo Srbije u EU - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Švedska Anika Ben David poručila je danas da njena zemlja jasno podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU) i najveći je bilateralni partner u oblasti reforme životne sredine.

Ben David je, na prijemu povodom Nacionalnog dana Švedske, istakla da je Ambasada solidarna sa srpskim narodom posle strašnih tragedija koje su se dogodile, navodeći da su jedinstvo, solidarnost i empatija najvažnije u ovom trenutku.

"Slavimo 500 godina moderne švedske države, snažnog društva koje poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, vrednosti koje su nam potrebne u ovim vremenima bez presedana, kada ponovo imamo rat na evropskom tlu", rekla je Ben David.

"Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno i ponosni smo što je ostvaren važan prioritet našeg predsedavanja EU, jedistvo svih članica o ovom pitanju", naglasila je ona.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Ben David je istakla da posete visokim zvaničnika govore o posvećenosti Švedske evropskim integracijama Srbije.

Švedska ambasadorska je navela da se ovim prijemom obeležava i kraj predsedavanja Švedske EU, iako ono traje do 1. jula, kada će Španija preuzeti predsedavanje. Ona je tim povodom španskom kolegi Raulu Molini uručila tradicionalnu flašu srpske rakije.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva zahvalila je Švedskoj "na predsedavanju Uniji u teškim vremenima" i tome što je svojim prioritetima dosledno promovisala vrednosti EU.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za evropske integracije Miroslav Gačević otvorio je izložbu "Primenjena nostalgija", na kojoj su kroz objektive dva fotografa prikazani Beograd i Stokholm.

"Ove fotografije pokazuju da, iako nismo deo EU, jesmo Evropljani i time razbijamo predrasude sa kojima se suočavamo", rekao je Gačević.

Proslava Nacionalnog dana Švedske trajaće tri dana, pa će 7. juna na platou Silosa u Beogradu biti predstavljeni projekti koje je, zajedno sa EU, Švedska finanisrala, dok će 8. juna posetioci imati priliku da vide nastup cirkusa "Cirkus Cirkor". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis