Biznis vesti

Euractiv: Očekuje se da bugarska vlada tuži Gasprom zbog novčanih potraživanja

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

11:13

Euractiv: Očekuje se da bugarska vlada tuži Gasprom zbog novčanih potraživanja
Euractiv: Očekuje se da bugarska vlada tuži Gasprom zbog novčanih potraživanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Procenjuje se da bi prozapadna bugarska vlada mogla da zatraži finansijska potraživanja te zemlje od ruskog Gasproma pred arbitražnim sudom zbog toga što je Rusija prekinula isporuke gasa nakon što je Sofija odbila da ga plaća u ruskim rubljama, objavio je danas Euractiv.

Bugarska i Poljska su bile prve dve zemlje članice EU kojima je Rusija prekinula isporuke gasa nakon što su odbile da plate u ruskim rubljama, što bi bilo kršenje ugovora o isplati u dolarima, a Sofija je najavila tužbu protiv Moskve.

Bugarsko Ministarstvo energetike priprema arbitražnu tužbu protiv ruske državne gasne kompanije Gasprom zbog obustave isporuke gasa u aprilu 2022. nakon što je Bugarska odbila da plaća u ruskim rubljama, najavio je u utorak ministar energetike prelazne vlade Rosen Hristov.

Najava arbitražnog slučaja objavljena je nekoliko sati pre nego što je prelaznu vladu zamenila nova, redovno izabrana vlada koju podržavaju proevropske stranke, preneo je Euractiv.

Prelazna vlada predsednika Rumena Radeva u poslednjih 10 meseci pokazala je pasivnost po pitanju traženja nadoknade za obustavu isporuke ruskog gasa, što je nanelo veliku štetu bugarskoj ekonomiji i dovelo do porasta inflacije.

Bugarska vlada je u početku pokušala da pregovara o obnavljanju snabdevanja, a zbog  prozapadnog profila nove vlade, postoje očekivanja da će pokazati mnogo veću aktivnost i izneti finansijska potraživanja Bugarske prema Gaspromu arbitražnom sudu.

hristov je rekao da je pokušao da obnovi kontakte sa Gaspromom i zatražio da se obnovi snabdevanje gasom, ali je ruska kompanija odbila da pruži jasan odgovor.

U odgovoru Euractivu-u u martu, administracija Hristova je izvestila da nije doneta odluka da se pokrene arbitražni slučaj protiv Gasproma i da nisu preduzeti nikakvi koraci da se pripremi arbitražni zahtev.

Advokat međunarodne arbitraže Metodi Bajkušev kritikovao je u sredu bugarsku vladu zbog njene pasivnosti prema Gaspromu i upozorio da bi Rusija mogla da iskoristi slučaj hibridne operacije da destabilizuje novu prozapadnu vladu.

"Zabrinut sam da bi jedan od napada na novu vladu mogao da dođe od Gasprom eksporta, pri čemu bi oni (prvi) podneli zahtev protiv Bugarske. Očigledno je da Ruska Federacija nema problema da ovo sprovede kao hibridnu operaciju, bez obzira na to da li će izgubiti takav slučaj", rekao je Bajkušev za onlajn tok šou bugarskog novinara Veselina Dremdžijeva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis