Biznis vesti

Popović: Srbija posvećena zelenoj ekonomiji

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

10:53

Popović: Srbija posvećena zelenoj ekonomiji
Popović: Srbija posvećena zelenoj ekonomiji - Copyright Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je posvećena održivoj ekonomiji i aktivnostima koje će zelene projekte učiniti vidljivijim investicionoj javnosti, izjavio je pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović.

On je na skupu koji je organizovala Svetska banka (SB) podsetio da je Srbija prva zemlja na Zapadnom Balkanu i van Evropske unije koja je izdala zelenu obveznicu i akumulirala milijardu evra za održivi razvoj.

"To pokazuje ne samo veliko interesovanje investitora za zelenu ekonomiju i Srbiju, već i napore koje ulažemo u ispunjavanje zelene agende i stvaranje boljeg, bezbednijeg okruženja u našoj zemlji", rekao je Popović i naglasio da je to tek prvi, ali veliki korak ka podizanju ekološke svesti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finasija, Popović je istakao i da Srbija kontinuirano usklađuje svoje zakonodavstvo sa EU.

"Konstantno napredujemo. Ulažemo u održivi razvoj, energetsku efikasnost i nove načine za smanjenje zagađenja, dok energija dobijena iz izvora kao što su sunce i vetar polako, ali sigurno postaje jedna od okosnica snabdevanja energijom u Srbiji, ali mnogo toga tek treba da uradimo", dodao je on.

Popović je naveo i da se poslednjih godina, pridev "zelen" koristi u svakodnevnoj interakciji i aktivnostima u svetu privrede. 

Zeleno je, kako je objasnio, temelj novih politika i investicija i jedna od najatraktivnijih reči u svetu finansija koja najviše odjekuje od Londona do Tokija i od Njujorka pa do Brisela.

"Za sve nas je važno da govorimo o zelenoj ekonomiji. Svet doživljava velike promene koje utiču na obične živote građana i njihovo blagostanje. Svest o oskudici resursa, zagađenje i klimatske promene utiču na nas na različite načine, uglavnom negativno i potrebna je akcija", rekao je pomoćnik ministra finansija i naglasio da Srbija prati taj trend.

U saopštenju se navodi i da je menadžer prakse za dugoročne finansije SB Niraj Verma, na ovom skupu održanom u Ministarstvu finasija rekao i da su klimatske promene globalni izazov i da će mnoge države morati da pripreme svoje javne politike za održivu ekonomiju.

On je, kako se dodaje, istakao i da zelena ekonomija predstavlja izazov, ali isto tako priliku za investicionu zajednicu.

Verma je ukazao i na to da je važna saradnja između raznih industrija, privatnog sektora  i regulatora na sprovođenju politika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis