Biznis vesti

Đedović i Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

16:15

Đedović i Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda
Đedović i Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću, potpisala je Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska - Srbija sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

"Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i za veću sigurnost potrebno je da, kao i u gasnom sektoru, imamo diversifikaciju izvora i ruta snabdevanja. Gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj obezbedićemo sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta. Ovaj projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom", rekla je Đedović.

Ona je, kako je saopštilo Ministarstvo, naglasila da su se Mađarska i Srbija, kao dve prijateljske zemlje, u energetskoj krizi dodatno potvrdile svoje čvrsto i pouzdano partnerstvo u oblasti energetike. 

"Mađarska se snabdeva gasom iz Balkanskog toka preko Srbije, a Srbija deo svojih rezervi gasa skladišti u Mađarskoj. Izgradnjom novog naftovoda dodatno ćemo proširiti naše strateške odnose u oblasti energetike, a Srbija će podići svoju energetsku bezbednost na viši nivo", navela je Đedović.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija - Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda. 

Planirano je da novi naftovod ide trasom Szazalombata-Alđe-Roske-Novi Sad, ukupne dužine 304 kilometra, sa potencijalnim produženjem do Soluna i Drača.

Memorandumom je predviđeno da će pre početka realizacije projekta biti potpisan Sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska - Srbija između privrednih društava "Transnafta" ad i MOL Grupe kao nosiocima realizacije projekta, kojim će se detaljnije odrediti tehničko-tehnološke karakteristike i vremenski okvir realizacije, kao i definisati obostrane i pojedinačne obaveze učesnika u  projektu.

Takođe, direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Frico,  potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM.

"Energetska bezbednost Mađarske je danas nezamisliva bez Srbije"

Energetska bezbednost Mađarske je danas nezamisliva bez Srbije, što važi i obrnuto, izjavio je danas ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji naftovoda koji će spojiti mađarsko selo Alđe i Novi Sad.

Sijarto je, na sastanku strateškog saveta Mađarske i Srbije na Paliću, rekao da je ugovor o naftovodu "možda i najvažniji potpisani sporazum između ove dve zemlje u istoriji", prenosi agencija MTI.

Mađarski ministar je naveo da će Srbijagas i mađarska kompanija MVM zajednički osnovati kompaniju za trgovinu prirodnim gasom, koja će početi sa radom na jesen.  

"Većina prirodnog gasa u Mađarsku stiže preko Srbije, a mi u ime Srbije držimo u skladištu preko 100 miliona kubnih metara gasa", kazao je on.

Sijarto je naglasio i da će između mađarskog sela Reske i Horgoša biti uspostavljen "najmoderniji, najveći i najsjajniji granični prelaz u Evropi", ističući da će to biti jedan od najvećih zajedničkih projekata svih vremena.

Mađarski ministar je naglasio da bi saradnja mogla da uđe i u "novu dimenziju u spoljnoj politici" - uz sporazum o uspostavljanju zajedničkog inostranog predstavništva Budimpešte i Beograda.

Ambasada Srbije u Kinšasi u Kongu biće domaćin diplomatskim predstavnicima Mađarske, a ambasada Mađarske u Valeti na Malti biće domaćin misije Srbije, rekao je on, dodavši da će ovaj projekat biti nastavljen i u drugim zemljama. 

Sijarto je pomenuo i da je privredna saradnja Srbije i Mađarske oborila nekoliko rekorda, navodeći ulaganja mađarskih kompanija u Srbiju i trgovinsku razmenu koja je prošle godine dostigla šest milijardi evra. 
 

Komentari (0)

Biznis