Biznis vesti

Afrička kuga potvrđena kod 738 domaćih svinja, isplaćeno 22 miliona dinara

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

14:21

Afrička kuga potvrđena kod 738 domaćih svinja, isplaćeno 22 miliona dinara
Afrička kuga potvrđena kod 738 domaćih svinja, isplaćeno 22 miliona dinara - Copyright Tanjug/Jovan Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Tokom ove godine u Srbiji je bolest afrička kuga svinja potvrđena kod 738 domaćih svinja, od čega je 315 svinja uginulo, izjavio je danas direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović i dodao da je izvršena eutanazija 3.303 svinje.

On je na sednici Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine Srbije naveo da je bolest dijagnostikovana i kod 243 divlje svinje, sa kojih se zaraza i prenosi na domaće životinje.

Prema njegovim rečima, za vlasnike uginulih i eutanaziranih domaćih svinja predviđena je puna finansijska nadoknada po hitnom postupku i iz republičkog budžeta je do sada za tu svrhu isplaćeno 22,7 miliona dinara.

Petrović je apelovao na vlasnike svinja da ih zatvore i spreče njihov kontakt sa divljim životinjama, da izbegavaju držanje svinja na pašnjacima, da vode računa o ishrani i ne dođu u situaciju da svojim životinjama daju kontaminiranu hranu i tako unesu bolest na farmu.

Takođe je rekao da je obavezno svaku promenu zdravstvenog stanja životinje prijaviti nadležnom veterinaru, koji će izaći na teren, uzeti uzorak i dijagnostički ga ispitati.
 

 

Komentari (0)

Biznis