Biznis vesti

Bajatović: Povećanje cene gasa neće biti veće od 10 odsto

Komentari

Autor: Fonet, RTS

09/08/2023

-

09:15

Bajatović: Povećanje cene gasa neće biti veće od 10 odsto
Bajatović: Povećanje cene gasa neće biti veće od 10 odsto - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija ubrzano se priprema za prestojeću zimsku sezonu, na sve strane traže se raspoložive količine gasa. Cena gasa na berzama stano oscilira - iako je cena znatno povoljnija u odnosu na prošlo leto zabrinjava što je nedavno u jednom danu gas je poskupeo za čak 20 posto. Direktor “Srbijagasa“ Dušan Bajatović kaže da povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10 odsto.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara.

"Trenutno je cena gasa negde oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili taksa. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova", rekao je Bajatović.

Istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari.

"Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo na vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od deset posto. Koliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. novembra", napomenuo je Bajatović.

Dodao je da se, iako je MMF tražio da se cena gasa poveća za 10 odsto, ukoliko papiri "Srbijagasa" pokažu da može i malo manje, sigurno neće ići na uštrb kupaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis