Nekretnine

Najskuplje ulice u Beogradu - ovde se stanovi prodaju za 1,5 miliona, a vile i za šest miliona evra

Komentari

Autor: Zlatica Radović

25/09/2021

-

21:32

Najskuplje ulice u Beogradu - ovde se stanovi prodaju za 1,5 miliona, a vile i za šest miliona evra
Najskuplje ulice u Beogradu - ovde se stanovi prodaju za 1,5 miliona, a vile i za šest miliona evra - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih meseci najskuplje ulice u prestonici su Hercegovačka i Bulevar Vudroa Vilsona u Beogradu na vodi, gde se prodaje najviše stanova za koje se izdvaja bezmalo i do 10.000 evra po kvadratu. Međutim, po ukupnoj ceni, oni ipak ne mogu da pariraju vilama u elitnim beogradskim naseljima, od kojih je najskuplja u prvih šest meseci ove godine prodata na Dedinju za više od pet miliona evra. 

Kućama u Užičkoj, Generala Vasića, Vajara Đoke Jovanovića, Tolstojevoj, Teodora Drajzera, Vladete Kovačevića ne mogu ni da priđu kupci koji raspolažu sa manje od milion evra.

Među najskupljim nekretninama koje se trenutno u Beogradu prodaju je kuća od 900 kvadrata u Ulici Miće Orlovića sa pet soba za koju vlasnik traži šest miliona evra, dok je kuća na pet etaža, sa 20 soba i deset ari placa u oglasima četiri miliona evra. 

U oglasima se može naći i ponuda za dve kuće na placu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, koji izlazi na dve ulice, dok kao napomena u zagradi stoji da je jedna ulica "privatna sa obezbeđenjem". Na placu se nalazi bazen, roštilj, zidana fontana i parking za 8 do 10 automobila.

Google Maps

Među najskupljim ulicama je i Kosančićev venac

U Iličićevoj ulici, u kojoj se nalazi i legat Petra Lubarde, na prodaju je kuća koja izgleda kao iz holivudskih filmova. Košta 5,5 miliona evra, a uz četiri sobe i isto toliko kupatila budući vlasnik dobija i garažu za šest automobila, bioskopsku i bilijar salu, saunu, otvoreni bazen sa đakuzijem. U Vajara Đoke Jovanovića luksuzna vila od 420 kvadrata je na prodaju za 2,5 miliona vera. U Driničkoj, koja se nalazi na Senjaku i gleda na most na Adi je na prodaju više nekretnina, a najpovojniju vlasnik ceni tri miliona evra.

Spisak kupaca za nekretninu u Krunskoj

Procenitelj Milić Đoković kaže da postoje dve strane kada su u pitanju najskuplje ulice u Beogradu - na jednoj su one koje se prodaju za najviše novca po kvadratu, a na drugoj su najtraženije lokacije na kojima mnogi žele da kupe nekretninu, ali se stanovi i kuće u njima retko mogu naći u oglasima, jer nisu na prodaju. On kaže da su među ulicama koje traži dobro platežna klijentela i vile u Jove Ilića na Voždovcu, kao i nekretnine na Kosančićevom vencu i Dunavskom keju.

"Krunska ulica je san svih tajkuna. Imam spisak ljudi koji čekaju nekretninu u toj ulici. Oni koji hoće da ih kupe ne pitaju za cenu. Može se napraviti paralela sa kupovinom automobila ručne izrade, poput bentlija, stvar prestiža je voziti ga, a tako je i sa stanovanjem u ovim ulicama. Cena je stvar pogodbe i tu se ne gleda vrednost po kvadratu" objašnjava Milić Đoković.

Google Maps

Najteže je naći nekretninu na prodaju u Krunskoj ulici

Agent za nekretnine Katarina Lazarević kaže da kupci za luksuzne vile i stanove postoje, iako to nije veliki procenat. Napominje i da su vile na Dedinju i Senjaku najskuplje, ali da su već probrane i da je gotovo nemoguće ili jako teško naći kuću u tim ulicama.

"Kupci koji su zainteresovani za te lokacije ni ne gledaju u suštini kuću, većina želi da ruši i da gradi po svojoj želji, a važan im je plac. Od gradskih ulica su osim Krunske atraktivne i Smiljanićeve i Jove Ilića. U centralnim gradskim opštinama praktično da nema ulice gde se može kupiti kvadrat po prosečnoj ceni. Mnoge agencije su sada specijalizovane samo za najluksuznije objekte", kaže Lazarevićeva.

profimedia

 

Ona napominje da je nova luks lokacija i novogradnja na Dorćolu, a da su u fazi pripreme za izgradnju stanovi preko puta Kalemegdana u Tadeuša Košćuškog, koji bi, kako kaže, mogli oboriti rekordne cene kvadrata u prestonici, koje drži Beograd na vodi. Zbog pogleda na Hram Svetog Save među kupcima koji mogu da izdvoje mnogo novca je i Mačvanska ulica na Vračaru.

Prodaje se 45 stanova skupljih od milion evra 

Prema statističkim podacima Republičkog geodetskog zavoda, ali i sajta 4zida.rs, opština u Beogradu koja ima najvišu cenu nekretnina, i u starogradnji i u novogradnji je Savski venac. Ova opština je, pre oko godinu dana, prestigla Stari grad.  Prosečna oglašena cena stanova u starogradnji na Savskom vencu je 2.616 evra, a njihova prosečna prodajna cena je 1.807 evra. Prosečna prodajna cena novogradnje na istoj ovoj opštini je 3.033 evra.  

"Lokacije sa najvišom cenom stanova u starogradnji su potez oko Ulice kneza Miloša, deo oko Beograđanke, Sarajevske i Brankove odnosno ceo potez oko bivše železničke stanice. U Kneza Miloša prosečna oglašavana cena stanova u starogradnji 2.734 evra, oko Beograđanke 2.393 evra, a oko Kliničkog centra 2.236 evra. Ako govorimo o kućama, najvišu cenu imaju one na Dedinju i Senjaku", navodi Jasmina Gavrilov Dražić, sa portala 4zida.rs.

Ona kaže da se stan koji trenutno ima najvišu oglašenu cenu nalazi u Mutapovoj ulici na Vračaru, ima 405 kvadrata. Vlasnik za njega traži 1.550.000 evra i to sa popustom, jer je prvobitna oglašena cena bila 1.699. 000 evra.  

Unsplash

Hercegovačka i Bulevar Vudroa Vilsona obaraju rekorde po cenama kvadrata

"U oglasima je skoro 20 stanova na Savskom vencu čija cena prelazi milion evra. Najvišu cenu na ovoj opštini imaju stanovi koji se prodaju za oko 1,5 miliona evra.  Od 45 stanova čija cena prelazi milion evra, svi osim četiri se nalaze u gradskom jezgru, na Vračaru, Savskom vencu ili na Starom gradu. Po dva se nalaze na Novom Beogradu i na Voždovcu", navodi Gavrilov Dražić.

Najvišu cenu u novogradnji imaju stanovi u Beogradu na vodi, odnosno u Bulevaru Vudroa Vilsona i oni u Hercegovačkoj. Za najjeftiniji kvadrat na ovoj lokaciji kupac je morao da izdvoji 2.598 evra, dok je najskupji plaćen 9.721 evra. U prvoj polovini godine u ove dve ulice prodata su 574 stana.

Druga top lokacija, bar kada su u pitanju cene je Dorćol, gde je kvadrat bio oko 2.800 evra. Višu cenu imaju i stanovi na Dedinju, kraju gde se luksuzni stanovi najviše nalaze u takozvanim “urbanim vilama” - luksuznim kućama koje imaju mali broj stanova, najčešće tri do četiri, a kvadrat se ne može naći ispod 2.500 evra.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis