Nekretnine

Porez na imovinu u Beogradu raste za 5 odsto: Astronomski rast cena kvadrata novi udar na novčanik vlasnika nekretnina

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Z. R.

21/10/2022

-

15:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnici nekretnina u Beogradu će od sledeće godine dobiti račune za plaćanje poreza uvećane do 5 odsto. Predlog odluke o dopuni odluke o visini stope poreza na imovinu trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Skupštine Grada u utorak, 25. oktobra, uz još tri predloga koja se tiču uređenja ove oblasti, koje se usklađuju sa stanjem na tržištu nekretnina.

Cene nekretnina u poslednjih 12 meseci skočile su u svih osam zona, na koliko je Beograd podeljen, tako da će svi oni na čije ime se vode nepokretnosti za porez dati više novca nego prošle godine. Skupština Grada odredila je da taj iznos ipak ne sme biti veći od 5 odsto, iako  su, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, stanovi i kuće u Beogradu u staroj gradnji poskupeli oko 17 odsto, a u novogradnji oko 13 odsto. Kada su u pitanju beogradske opštine, cene u drugom kvartalu su u odnosu na isti period prošle godine najviše skočile na Paliluli, čak 27 odsto u novogradnji i oko 18 odsto u staroj gradnji.

Pred odbornicima će se naći i Predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu, Predlog odluke o izmenama odluke o određivanju zona na teritoriji Beograda, kao i Predlog odluke o izmenama odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada za utvrđivanje poreza na imovinu.

Poreski savetnik: Povećanje ograničeno na 5 odsto

Poreski savetnik Aleksandar Vasić i član UO Udruženja poreskih savetnika za Euronews Srbija kaže da je povećanje poreza u Beogradu bilo očekivano s obzirom da su cene nekretnina povećane. On je podsetio da su sve lokalne samouprave dužne da donesu odluke o prosečnim cenama kvadrata i o zonama do kraja novembra, tako da se očekuje da će posle Beograda to uraditi i ostale opštine i gradovi u Srbiji. 

"U principu su cene stanova porasle u proseku za 5,5 i 6 procenata, a kuća nešto manje, od 4,5 do 5 procenata. Ova odluka se suštinski odnosi na to da, bez obzira na povećanje cena nekretnina iznad 5 odsto, poreska rešenja neće biti veća za više od 5 odsto. Zakon o porezu na imovinu utvrđuje način na koji se obračunava vrednost nepokretosti i utvrđuje maksimalan iznos poreske stope, lokalne administracije utvrđuju da li primenjuju taj ili niži, a ovo je povlastica za građane, bez obzira što su im, kao što sam rekao, vrednost nepokretnosti povećana, oni neće plaćati više od 5 odsto", rekao je Vasić za Euronews Srbija. 

E-Stock/Aleksandra Solujić

 

On je obajsnio da će lokalne poreske administracije dostaviti rešenja poreskim obveznicima i ukazao da se one na kućne adrese vlasnika nekretnina sada sve brže dostavljaju.

"Pre tri godine smo imali da su stizala u avgustu, pa je to bilo u maju, a ove godine u martu. S obzirom da je počeo i ovaj postupak digitalizacije, ja se nadam da će se ta poreska rešenja sve brže dostavljati. Ne vidim razlog da građani već 15. januara ne dobiju rešenja.  Zakon je predvideo da se prva rata plaća u februaru za narednu godinu, a ukoliko do tada ne stigne poresko rešenje vlasnici nekretnina će platiti iznos iz poslednjeg kvartala ove godine za koje imaju rešenje, tako da nema potrebe da sami to utvrđuju", smatra Vasić.

On je dodao da je sistem oporezivanja porezom na imovinu takav da, zbog njegove pravednosti, da bi svi plaćali na isti način su i utvrđene zone i u njima se utvrđuju različite vrednosti nepokretnosti i onoliko koliko rastu cene, toliko će rasti i konačan iznos poreza. On je napomenuo da je realno da porez bude veći, jer je i vrednost nepokretnosti veća.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Grad Beograd ima zakonsku obavezu da svake godine, najkasnije do 30. novembra, donese Odluku o visini stopa poreza na imovinu, kao i da se ustanovi prosečna cena kvadratnog metra nekretnina.

Podsetimo, uprkos zakonskoj obavezi da se uskladi visina poreza sa porastom cena nekretnina, porez za 2021. godinu, nije menjan. Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio da je to urađeno zbog pandemije i da je veoma važno da se građani ne opterećuju dodatnim troškovima.

"Svake godine se usklađuje cena kvadrata na osnovu prosečnog prometa. Oni uzmu sve promete u toj zoni u prethodnoj godini i uproseče. Na tu cenu se primeni kvadratura i dobijemo osnovicu, a na nju primenimo procenat. Za građane je dobro što porez prošle godine nije uvećan, ali za teoriju poreza nije", smatra Vasić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis