Nekretnine

Kako da renoviranje u sopstvenoj režiji ne pođe po zlu: Upravnica sprečila vlasnika stana na Vračaru da sruši noseći zid

Komentari

Autor: Slaven Dimitrić

05/03/2023

-

21:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Katastrofalni događaji u Turskoj i Siriji doveli su u sumnju kvalitet gradnje, ali i građevinskih prepravki u stanovima. U Beogradu nije retkost da vlasnici stanove renoviraju po svojoj volji, bez prijave radova, a nisu retki ni slučajevi rušenja nosećih zidova uprkos katastrofalnim posledicama koje mogu nastati po kompletnu konstrukciju i stropove.

Baš jedan takav kolaps sprečila je pre nekoliko dana profesionalna upravnica zgrade na Vračaru, koja je zatekla rušenje, ni manje ni više nego nosećeg zida, i to na prvom spratu stambene zgrade. 

"Kada sam pitala da li znaju da je noseći zid, obrazloženje je bilo da znaju, ali su obrazložili da nije bilo u planu da se ruši ceo. Rekli su da se zid samo probija, ali to meni u tom trenutku nije izgledalo tako", priča profesionalna upravnica Silvana Kosović.

Za neprijavljeno renoviranje u stanu ona je saznala po prijavi stanara, koji nisu mogli, a da ne čuju buku koju je izazvalo rušenje jednog od najvažnijih zidova u konstrukciji njihove zgrade. 

"Prijavila sam gradskoj inspekciji, izašli su na teren, vlasnik stana je dobio rešenje i morao je da vrati te zidove koje je počeo da ruši u prvobitno stanje", objašnjava Kosović.

Nemar i nestručnost mimo pravilnika

Profesor Građevinskog fakulteta Ivan Ignjatović ističe da postoje propisi, ali ukazuje da nijedan standard ne može koeficijentom sigurnosti da pokrije nesavesno postupanje, nemarnost ili nestručnost. On napominje da adaptacija stambenog prostora na svoju ruku može da bude opasna i objašnjava da je prvo važno definisati koja se vrsta radova izvodi u okviru određenog objekta, da bi se pribavile neophodne dozvole.

"Radovi mogu pripadati i tekućem ili investicionom održavanju, adaptaciji, rekonstrukciji ili sanaciji. Ovi termini su različiti i precizno su definisani Zakonom o planiranju i izgradnji i u zavisnosti od toga šta želimo da sprovedemo, postoje odgovarajuće procedure koje treba slediti. Vrlo često se pod pojmom adaprtacijom "gura" svašta. Taj termin podrazumeva reorganizaciju prostora i neuticanje na konstruktivne elemente i na globalnu stabilnost objekta", ističe profesor.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

On napominje da su i intervencije na konstrukciji, koje spadaju u rekonstrukciju objekta, moguće, ali da moraju biti praćene odgovarajućim analizama, proračunima, koje sprovode građevinski inženjeri i to konstruktivci.

"Osnov je da se radovi prijave, a iz njihovog opisa će se videti koje radove treba prijaviti i šta je potrebno od dozvola i koji inženjer koje licence i struke je odgovoran za to. Često se u ime dobrosusedskih odnosa ne prijavljuju radovi i komšije ne žele da prijave da u stanu pored izvode radove iako ti radovi u pojedinim stambenim jedinicama mogu značajno da utiču i na druge stanove i na nosivost i stabilnost objekta u celini", navodi Ignjatović.

Euronews

Zamena uloga - "tužibabe" i "brižni investitori" 

On ukazuje da se takvi slučajevi najčešće prijave kada već dođe do štete, ali da je tada prekasno. Napominje i da su neretko zamenjene uloge, jer ispada da su loši oni koji prijave investitore koji nesavesno nadograđuju zgrade.

"Imamo primere da se vlasnici stanova koji prijavljuju one koji izvode nepirijavljene radove etiketiraju kao tužibabe, dok su investitori koji bez dozvole i bez projekta nadograđuiju objekte, što značajno može da utiče na stabilnost, smatraju dobrim, jer kao pravičnu kompenzaciju stanarima za saglasnost daju krečenje ulaza ili izradu fasade", ukazuje profesor.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

On kaže da je očigledno da zbog velikog buma u građevinarstvu, inspektora i nema dovoljno. Napominje da svakako svi u lancu odgovornosti moraju da preuzmu svoju ulogu - od projektanta, vršioca tehničke kontrole, izvođača do nadzora. 

Uloga tehničke kontrole je problem, jer se tehnička kontrola sprovodi samo do projekta za građevinsku dozvolu. Zbog veliek žurbe da se što pre obezbedi garđevinska dozvola i da se pokrenu radovi veći deo projektovanja se izmešta u period nakon njenog dobijanja i do projekta za izvođenje radova, pša čak i tokom samog izvođenja radova. Tu nastupaju brojne izmene zbog kojih je investitor  po zakonu dužan da traži izmenu građevinske dozvole ili novu građevinsku dozvolu. Naravno, to se izbegava da bi se ubrzala procedura. 

Kada je dovoljno obavestiti upravnika, a za šta je potrebna dozvola?

Dozvola za rušenje ili izmeštanje nosećeg zida, ili pak izradu otvora unutar istog, zahteva pribavljanje dozvole za izvođenje radova od nadležnih organa. Dozvola je potrebna i u slučaju pomeranja cevi i instalacija, termo i hidroizolacije, kao i fasadnih radova. Estetski radovi zahtevaju samo da se obavesti upravnik zgrade, kao što je to u januaru učinila i Ivana Nedeljković.

U njenom stanu u toku je temeljno renoviranje, pre nego što se u njega useli. Cilj adaptacije nisu bili samo novi podovi, zidovi, sanitarije i pločice nego i novi funkcionalniji raspored. Nekada zasebne prostorije rušenjem zida pretvorene su u svojevrsni "openspace".

Fonet/Marko Dragoslavić

 

"To je bio razlog zasto sam ovaj pregradni zid srušila. Pregradni zidovi uvek mogu da se ruše, to je jako bitno. Konsultovala sam se sa arhitektom zato što mi  je bilo bitno da znam koji zid mogu da rušom, a koji ne smem.Kada se izvode radovi kao sto su zamena stolarije, menjanje parketa, pločica i to, to su radovi za koje je potrebno obavestiti upravnika zgrade i na ulazu staviti obaveštenje. Kao i u svakoj zgradi uvek neko misli ako nešto uradiš propašće kod njega, desiće se nešto, bune se pa dođu, ja im objasnim o čemu se radi, mogu da uđu u stan i pogledaju, ali posle se sve reši", kaže Ivana Nedeljković.

Prema rečima pojedinih upravnika stambenih zgrada, na terenu je izuzetno mali broj građevinskih inspektora, koji, kako navode, nemaju ni vozilo za teren. Sa inspektorima smo pokušali da razgovaramo o nelegalnim građevinskim prepravkama, ali za izjavu nisu imali vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis