Novac

NBS: Banke u trećem kvartalu nastavile sa pooštravanjem uslova za kredite

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

17:05

NBS: Banke u trećem kvartalu nastavile sa pooštravanjem uslova za kredite
NBS: Banke u trećem kvartalu nastavile sa pooštravanjem uslova za kredite - Copyright Tanjug/Tanja Valič/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Banke su u trećem kvartalu nastavile sa pooštravanjem standarda za odobravanje kredita i privredi i stanovništvu, pokazala je oktobarska anketa Narodne banke Srbije (NBS) o kreditnoj aktivnosti banaka u ovom periodu.

Iz NBS su naveli da se pooštravanje standarda privredi u većoj meri odnosilo na devizno indeksirane kredite, a što se tiče veličine preduzeća, najviše je bilo zastupljeno kod velikih firmi. 

Banke očekuju dalje blago zaoštravanje standarda kod devizno indeksiranih kredita tokom četvrtog tromesečja, dok se kod dinarskih kredita predviđa ublažavanje.

Kada je reč o kreditima stanovništvu, uslovi su pooštravani i kod dinarskih gotovinskih kredita, kredita za refinansiranje i devizno indeksiranih stambenih kredita. 

Što se očekivanja tiče, banke predviđaju da će u poslednjem ovogodišnjem kvartalu kreditni standardi stanovništvu ostati skoro nepromenjeni, uz blago ublažavanje standarda za devizno indeksirane stambene kredite, najverovatnije kao rezultat odluke Narodne banke Srbije da se privremeno ograniče kamatne stope na ovu vrstu kredita.

Rezultati ankete pokazuju da je privreda u trećem tromesečju smanjila tražnju za kreditima i to za svim kategorijama kredita izuzev dinarskim kratkoročnim, za kojima je zbog potrebe za finansiranjem obrtnih sredstava povećana tražnja.

Banke su u anketi NBS navele da je i tražnja stanovništva za kreditima smanjena u trećem tromesečju zbog manjeg interesovanja za skoro svim vrstama zajmova.

Očekuje se da će stanovništvo povećati tražnju za dinarskim kreditima u četvrtom kvartalu, dok se kod stambenih kredita očekuju pad tražnje.

Banke su ocenile da su pooštravanju standarda najviše doprineli troškovi izvora kredita i neizvesnost oko ekonomske situacije, što se, kako su navele, odrazilo i na smanjenu spremnost za preuzimanje rizika, kao i na nivo problematičnih potraživanja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis