Novac

Dinarska štednja isplativija od devizne: Prema poslednjim podacima NBS premašuje 144 milijarde dinara

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

19:10

Dinarska štednja isplativija od devizne: Prema poslednjim podacima NBS premašuje 144 milijarde dinara
Dinarska štednja isplativija od devizne: Prema poslednjim podacima NBS premašuje 144 milijarde dinara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Krajem 2023. godine dinarska štednja stanovništva ostvarila je novi najviši nivo na kraju jedne godine u iznosu od 138 milijardi dinara, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Centralna finansijska institucija Srbije ističe da je dinarska štednja nastavila s dinamičnim rastom i početkom 2024. godine i prema poslednjim podacima premašuje 144 milijarde dinara.

Rast dinarske štednje rezultat je pre svega očuvanog poverenja u domaću valutu i bankarski sistem, čija je stabilnost održana i tokom veoma turbulentnih svetskih dešavanja, ističe NBS.

Narodna banka Srbije na redovnoj osnovi promoviše dinarsku štednju, ukazujući na njenu veću isplativost i u dugom i u kratkom roku u odnosu na štednju u devizama, a kao deo strategije o dinarizaciji finansijskog sistema.

Analizom isplativosti štednje, za period od jedanaest godina, od decembra 2012. do decembra 2023. godine, ustanovljeno je da je isplativije štedeti u dinarima bez obzira da li se štednja oročava kratkoročno ili dugoročno.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis