Novac

Inicijativa za izmenu Zakona o podršci porodici - Da svaka mama dobije bar minimalac

Komentari

Autor: RTS

29/05/2021

-

15:49

Inicijativa za izmenu Zakona o podršci porodici - Da svaka mama dobije bar minimalac
Inicijativa za izmenu Zakona o podršci porodici - Da svaka mama dobije bar minimalac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedna trećina porodilja prima naknadu manju od minimalne zarade u Srbiji, rekla je za RTS Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon".Inicijativa za izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom odnosi se, pre svega, na to da se svakoj porodilji, bila ona zaposlena ili ne, obezbedi nadoknada u visini makar minimalca, koji za maj iznosi 30.900 dinara.

Ustavni sud doneo je nedavno odluku da neke odredbe zakona proglasi neustavnim, što će rešiti probleme koje su imale žene koje imaju decu sa invaliditetom i koje su morale da se opredeljuju koju nadoknadu da primaju.

Unsplash

Novi zakon u skupštinskoj proceduri bi trebalo da se nađe u junu

"Treba naći rešenje i kako da se pomogne ženama koje nisu zaposlene, ali i onima koje su pre porodiljskog imale natprosečne zarade, a po odlasku na porodiljsko bivaju "kažnjene". Takođe, porodice koje imaju više od četvoro dece nisu prepoznate zakonom. One moraju biti prepoznate i to ne bi bio veliki obuhvat u budžetu. Očekujemo da se zakon nađe u skupštinskoj proceduru već u junu i da bude usvojen do 1. jula. Cilj nam je da se sve veći broj žena oseća finansijski sigurnim da mogu da se lakše odluče za decu", rekla je za RTS Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon".

Prema njenim rečima, situacija nije toliko alarmantna u velikim gradovima koliko na jugu Srbije, posebno za žene koje ne rade.

"Moramo da nađemo rešenje i za žene koje ne rade. One ne žive tako iz obesti, moramo da ih podržimo", zaključila je Tatjana Macura.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis