Zdravlje

Ovo su zemlje koje su odobrile vakcinaciju kod dece: Kada se to očekuje u Srbiji?

Komentari

Autor: Tila Stanković

28/05/2021

-

11:27

Ovo su zemlje koje su odobrile vakcinaciju kod dece: Kada se to očekuje u Srbiji?
Ovo su zemlje koje su odobrile vakcinaciju kod dece: Kada se to očekuje u Srbiji? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vakcinacija adolescenata protiv virusa korona sve je češća tema kako u svetu medicine, tako i u medijima. Za sada su dve farmaceutske kompanije otkrile rezultate ispitivanja koji pokazuju da su njihove vakcine bezbedne za decu starosti od 12 do 15 godina, a većina stručnjaka se slaže da bi vakcinacija te uzrasne grupe značajno pomogla u borbi protiv kovida 19.

Kompanije Fajzer i Biontek objavile su da je njihova vakcina 100 odsto efikasna u pomenutoj starosnoj grupi, a u istraživanju je učestvovalo preko 2.200 dece. Ni u jednom slučaju nisu prijavljeni neželjeni efekti. Takođe, Fajzer/Biotenk svoju vakcinu testiraju u tri različite kategorije: u prvoj grupi su deca od šest meseci do dve godine, zatim od dve do pet godina i od pet do 11 godina.

U Srbiji osobe starije od 16 godina mogu da prime Fajzerovu vakcinu protiv kovida 19, ali kako bi ta vakcina bila odobrena i za mlađe starosne grupe neophodno je da Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) pregleda čitavu dokumentaciju i rezultate ispitivanja koje Fajzer dostavlja.

"Svaki dokument mora detaljno da se prouči. Iako smo manja agencija veoma smo rigorozni po tim odlukama i imamo kompetentne eksperte", izjavio je za Euronews Pavle Zelić iz ALIMS-a.

Iako se ne može predvideti kada će Srbija odobriti vakcinaciju dece, naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović, ranije je izjavila da to ne očekuje pre 2022. godine.

Koje zemlje su odobrile vakcinaciju kod tinejdžera?

Kanada je bila prva država koja je 5. maja odobrila vakcinu za decu uzrasta od 12 godina, a planira da većina primi barem jednu dozu Fajzerove vakcine pre početka školske godine na jesen.

Manje od nedelju dana kasnije, tačnije 11. maja američka Uprava za hranu i lekove (FDA) takođe je odobrila korišćenje vakcine u istoj starosnoj grupi.

Takođe, japansko zdravstveno regulatorno telo je danas, 28. maja odobrilo upotrebu Fajzerove vakcine protiv za decu stariju od 12 godina, a Nemačka planira od 7. juna da počne sa vakcinacijom adolescenata.

EMA svaki čas treba da odobri

Evropska agencija za lekova (EMA) počela je ocenjivanje zahteva kompanija Fajzer/Biontek za odobrenje upotrebe vakcine protiv koronavirusa kod dece od 12 do 15 godina.

U slučaju da im ne budu potrebne dodatne informacije, odluka bi mogla biti doneta i danas, prenosi Rojters.

Za sada samo Fajzer i Moderna

 

profimedia

 

 

Trenutno je Fajzerova vakcina jedina koja je dobila odobrenje nekoliko od nekoliko državnih agencija za lekove.

Ipak, kompanija Moderna nedavno je objavila rezultate ispitivanja prema kojima je i njihova vakcina takođe 100 odsto efikasna kod mladih od 12 do 17 godina.

U saopštenju kompanije navedeno je da će uskoro biti zatražena dozvola za hitnu upotrebu kod tinejdžera od američke Uprave za hranu i lekove (FDA), u nadi da će ona biti odobrena već sledećeg meseca.

Ako vakcina bude odobrena, verovatno će dramatično proširiti broj vakcina dostupnih učenicima uoči sledeće školske godine.

"Ohrabreni smo činjenicom što je vakcina mRNK-1273 bila visoko efikasna u sprečavanju kovida kod adolescenata. I dalje smo posvećeni tome da učinimo svoj deo posla u borbi protiv pandemije", rekao je izvršni direktor Moderne Stefan Bansel u saopštenju za medije.

Druga faza kliničkog testiranja obuhvatila je 3.700 adolescenata. Nijedan slučaj kovida 19 nije zabeležen kod učesnika koji su primili dve doze vakcine, dok su četiri slučaja dijagnostikovana u grupi koja je primila placebo, navodi kompanija.

Takođe, nijedan pojedinac nije doživeo ozbiljnije nuspojave, osim onih koje su u skladu  sa ranijim ispitivanjima odraslih. Najčešći neželjeni efekti nakon druge doze bili su glavobolja, umor, bolovi u mišićima i jeza, navodi se u saopštenju Moderne.

Očekuje se da će američka zdravstvena nadzorna tela odobriti zahtev Moderne za hitnu upotrebu kod tinejdžera, a proces bi mogao da potraje oko mesec dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin