Zdravlje

Dr Gnjatović otkriva kada će u Srbiji početi vakcinacija dece

Komentari

Autor: RTS

14/05/2021

-

09:32

Dr Gnjatović otkriva kada će u Srbiji početi vakcinacija dece
Dr Gnjatović otkriva kada će u Srbiji početi vakcinacija dece - Copyright Tanjug AP/Matt Slocum

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će EMA do kraja meseca odobriti vakcinisanje dece uzrasta od 12 do 15 godina. U Srbiji trenutno mogu da se vakcinišu tinejdžeri od 16 godina uz konsultaciju pedijatra.

Odluka o vakcinaciji dece mlađe od 12 godina ne očekuje se pre 2022. godine, rekla je za RTS doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Očigledno je, kaže Gnjatovićeva, da vakcine različitih proizvođača ne štite isto, ali svakakao će se vakcinacijom zaštititi veći broj ljudi nego prirodnim putem.

Kada je reč o ispitivanjima vakcine protiv kovida 19 za decu, Gnjatovićeva je rekla da su završena ispitivanja Fajzerove vakcine za decu od 12 do 15 godina i Modernine za mlade od 15 do 18 godina.

Dodaje da se radi na ispitivanju pravilnih doza jer nije ista količina potrebna malom detetu kao i odrasloj osobi ili adolescentima.

"Slični su rezultati i što se tiče efikasnosti i bezbednosti. Za mlađe od 12 godina moraju da se ispitaju i usklade doze. Ne očekuje se vakcinacija za mlađe od 12 godina pre 2022. godine", navela je.

Na pitanje da li je potrebno vakcinisati tinejdžere, doktorka kaže da se čini da deca obično razvijaju blaže simptome zato treba ispitati koliko njih je do sada zaštićeno zahvaljujući asimptomatski preležanom virusu.

Vakcinacija beba

Gnjatovićeva naglašava da deca razvijaju imunitet isto kao i odrasli, ali istraživanja o vakcinisanju beba su tek krenula, te se o tome još ništa ne zna.

Preporučuje da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi, jer vreba opasnost od dvostrukog mutanta, a novi talas može se očekivati u septembru.

"Trend vakcinacije opada, a je bitno da stalno iznosimo dobre primere iz prakse. Važno je da zaštitimo i sebe i druge. Očekuje se mirno leto, ali zbog potencijalnih problema na jesen, bitno je da se zaštitimo od novog talasa", zaključila je Marija Gnjatović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin