Zdravlje

EMA prilično sigurna da su mRNK vakcine delotvorne protiv indijskog soja korone

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2021

-

14:59

EMA prilično sigurna da su mRNK vakcine delotvorne protiv indijskog soja korone
EMA prilično sigurna da su mRNK vakcine delotvorne protiv indijskog soja korone - Copyright EPA/CARLOS ORTEGA

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina protiv virusa korona kompanije Fajzer/Biontek, efikasna je protiv novog soja koji stiže iz Indije, saopštila je u sredu Evropska agencija za lekove (EMA).

Evropski regulatori su rekli da su podaci o efikasnosti mRNK vakcina Fajzer/Biontek i Moderna, "ohrabrujući" kada je u pitanju borba sa novim sojem iz Indije.

Mesindžer RNK ili mRNK aktivni je sastojak koji uči ljudske ćelije kako da integrišu bezopasni deo virusa korona (spajk protein), tako omogućavajući imunom sistemu da što bolje odgovori na virus kada on uđe u organizam.

Marko Kavaleri, šef strategije Evropske agencije za lekove bio je optimističan da će vakcine zasnovane na adenovirusima kompanija AstraZeneka/Oksford i Džonson&Džonson zaštititi ljude od novog soja. 

Kako su naveli u obraćanju javnosti, Agencija čeka dodatne podatke iz Indije gde se primenjuje vakcina AstraZeneka.

"Za sada smo prilično uvereni da će vakcine biti efikasne protiv ovog soja", istakao je.

Ove četiri vakcine odobrene su od strane nadzornog tela za upotrebu širom Evropske unije.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, gotovo dve trećine od 209,2 miliona doza otpremljenih u zemlje EU su Fajzer/Biontek dok je Moderna isporučila nešto više od 18,6 miliona doza evropskim zemljama.

Indijski soj B.1.617 koji se prvi put pojavio u Indiji u oktobru sada je otkriven u 44 zemlje. Svetska zdravstvena organizacija je ovu infomaciju klasifikovala kao "zabrinjavajuću".

Tako se indijski soj pridružio listi još tri varijante koje su se prvi put pojavile u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi, a koje se smatraju opasnijima od originalnog soja jer su ili zaraznije, ili smrtonosnije, ili otpornije na određene vakcine.

B.1.617 je delimično kriv za razarajući porast infekcija i smrti u Indiji gde je zvaničan broj preminulih od kovida u sredu prešao 250.000 nakon što je zemlja zabeležila novi dnevni rekord od 4.205 smrtnih slučajeva. Komisija EU pozvala je u sredu da 27 država članica primene "hitnu kočnicu" i privremeno zabrane nebitna putovanja u Indiju. 

"Važno je ograničiti na strogi minimum kategorije putnika koje mogu putovati iz Indije iz suštinskih razloga i podvrgnuti one koji dolaze u EU strogim testiranjima i karantinom", navodi se u saopštenju.

Nekoliko evropskih zemalja uključujući Nemačku, Francusku i Belgiju već su ozbiljno ograničile pristup putnicima iz Indije. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin