Zdravlje

Svet u strahu od indijskog soja: "Postoje sumnje da se mnogo brže prenosi"

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2021

-

10:40

Svet u strahu od indijskog soja: "Postoje sumnje da se mnogo brže prenosi"
Svet u strahu od indijskog soja: "Postoje sumnje da se mnogo brže prenosi" - Copyright EPA/SEBASTIEN NOGIER

veličina teksta

Aa Aa

Britanija pažljivo prati indijski soj virusa korona, ali mere poput pojačanog praćenja i traženja kontakata, ograničenja putovanja i ubrzana vakcinacija treba da ga drže na vrlo niskom nivou, poručio je danas ministar zdravlja Met Henkok.


"Naravno, budno pratimo indijski soj. Još uvek nema dokaza da vakcina ne deluje protiv njega", rekao je Henkok za "Tajms radio", a prenosi Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je mutacija koronavirusa, prvi put identifikovana u Indiji, varijanta koja izaziva svetsku brigu, a neke preliminarne studije pokazuju da se lakše širi.

SZO saopštila je danas da soj korona virusa B.1.617, koji je prvi put otkriven u Indiji, klasifikovan kao soj koji izaziva zabrinutost na globalnom nivou.

"Postoje neke dostupne informacije koje ukazuju na povećanu prenosivost virusa", navela je tehnička direktorka SZO Marija van Kerkove.

Indijski mutirani soj kovida je do sada otkriven u nekoliko evropskih zemalja poput Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Francuske, Švajcarske i Belgije.
 

Komentari (0)

Magazin