Fokus

Crni rekord u Indiji - više od 4.200 preminulih od korone u jednom danu

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2021

-

11:30

Crni rekord u Indiji - više od 4.200 preminulih od korone u jednom danu
Crni rekord u Indiji - više od 4.200 preminulih od korone u jednom danu - Copyright Tanjug/AP Photo/Amit Sharma

veličina teksta

Aa Aa

Indija je potvrdila novih 4.205 smrtnih slučajeva od koronavirusa, što je rekordan broj preminulih u jednom danu, a u toj zemlji registrovan je i 348.421 nov slučaj zaraze.

Sa današnjim podacima ministarstva zdravlja ukupan broj slučajeva u Indiji premašio je 23 miliona, a ukupan broj preminulih dostigao 250.000.


Stručnjaci veruju da zvanični brojevi ne prikazuju stvarne razmere epidemije, i da one mogu biti i pet do 10 puta veće, prenosi Rojters.

Indijska kriva infekcije virusom korona možda pokazuje rane znakove poravnanja, ali pad broja novih infekcija verovatno će biti spor i nije moguće potvrditi da je dostignut vrhunac, smatra indijski virolog Šahid Džamil.

Tanjug/ AP Photo/Channi Anand

 

Veoma jak drugi talas korone u Indiji proširio se iz velikih gradova na manja mesta i na selo, na šta krhki zdravstveni sistem koji je loše opremljen za krizu ovih razmera ne može da odgovori.

Vakcine takođe nedostaju, posebno u državi Maharaštra oko finansijskog centra Mumbaija i glavnom gradu Nju Delhiju, koji su najteže pogođeni regioni Indije.

U izveštaju objavljenom danas Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je varijanta virusa B.1.617, koja je prvi put identifikovana u Indiji, do sada potvrđena u najmanje još 44 zemlje.

SZO je ovaj soj označila kao mutaciju koja zabrinjava i zahteva pojačano praćenje i analizu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet