Novac

NBS uvela olakšice za građane: Dužnici koji su u problemima moći će da refinansiraju kredite na duži rok

Komentari

Autor: Z. R.

08/12/2022

-

16:32

NBS uvela olakšice za građane: Dužnici koji su u problemima moći će da refinansiraju kredite na duži rok
NBS uvela olakšice za građane: Dužnici koji su u problemima moći će da refinansiraju kredite na duži rok - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije je danas donela dve odluke kojima je omogućeno bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme, saopštili su iz NBS.

Građani koji zbog porasta kamatnih stopa strahuju da neće moći redovno da izmiruju rate, imaće mogućnost da od banaka traže produžetak roka otplate, a banke će, kroz restrukturiranje kredita, moći da im odobre novi rok otplate koji će za keš i potrošačke kredite morati da bude kraći od devet godina, a za auto-kredite kraći od 11 godina. U pitanju je rok koji je tri godine duži od maksimalno dozvoljenog zakonskog rešenja. Kada je reč o stambenim kreditima, dužnicima će biti omogućeno da rok otplate produže za pet godina, što je postojeća mera čije se važenje produžava i tokom sledeće godine.

Narodna banka je danas na redovnoj sednici Izvršnog odbora usvojila odluke o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima. Navedenim odlukama NBS u uslovima neophodnog zaoštravanja monetarne politike pokazuje odlučnost da sa stanovišta svojih zakonskih ovlašćenja pruži podršku građanima u trenutnim okolnostima i istovremeno očuva stabilnost bankarskog sektora.

"Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke omogućeno je bankama da, bez uticaja na svoj kapital, fizičkim licima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje", navode iz NBS.

Kako objašnjavaju, to znači da će banka dužniku koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina. U okviru ovih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

Ove ustupke banke će moći da sprovode kako na svoju inicijativu uz pristanak dužnika, tako i postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika nakon kojeg je banka ocenila da postoje činjenice i posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja dužnika i time na mogućnost da on uredno izmiruje svoje obaveze prema banci.

Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

Iako je reč o mogućnosti, ne i obavezi za banku, iz NBS navode da je ovim propisom Narodna banka Srbije kreirala takav okvir u kojem su banke podstaknute da građanima kojima je to zaista potrebno izađu u susret i u zajedničkom interesu ugovornih strana pomognu dužnicima da lakše izmire svoja dugovanja i prevaziđu izazove s kojima se suočavaju.

Olakšice i za stambene kredite

Odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima, što znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, a da se to produženje ne reflektuje na regulatorni tretman potraživanja.

"Na ovaj način je omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta euribor stope u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita. Pored navedenog, ovom odlukom nastavlja se podrška olakšanom pristupu finansiranju fizičkim licima i u 2023. godini", navode u NBS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis