Novac

Potrošači u Hrvatskoj ogorčeni: Zbog prelaska na evro trgovci "zaokružuju" cene, pa su poskupljenja i veća od 20 odsto

Komentari

Autor: HRT / Tanjug

04/01/2023

-

11:30

Potrošači u Hrvatskoj ogorčeni: Zbog prelaska na evro trgovci "zaokružuju" cene, pa su poskupljenja i veća od 20 odsto
Potrošači u Hrvatskoj ogorčeni: Zbog prelaska na evro trgovci "zaokružuju" cene, pa su poskupljenja i veća od 20 odsto - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, rekao je da je centrala sindikata zatrpana pozivima građana koji su ozlojeđeni poskupljenjima zbog prelaska na evro i da se ne radi o "zaokruživanju" cena, kako tvrde trgovci, već o poskupljenjima od 20 i više procenata.  

"Građani su ogorčeni. Poskupljlenje se zaista događa na sve strane. I kad slušam trgovce koji govore da ništa kod njih nije poskupelo, onda ne znam šta se događa, jer građani neprekidno govore da je u velikim, ali i malim trgovinama, posebno pekarama i drugim uslužnim delatnostima, došlo do velikog poskupljenja, a ne blagog zaokruživanja cena. Tu se radi o poskupljenjima od 10, 15, 20 i više odsto", naglasio je Sever za HRT.

Rekao je da potrošačka korpa u evrima zasad nije izračunata, jer se ne zna šta je sve i koliko u ovom trenutku poskupelo, ali da se radi o velikom udaru na kućni budžet.

Profimedia

 

"Sve ono što smo govorili o iskustvima drugih zemalja, da će poskupljivati samo na drugoj decimali, kod centa, međutim ne važi, jer se događa da se cene pomeraju za 50, 60 centi, pa i evro", rekao je Sever.

Dodao je da je teško reći ko je najviše kriv - proizvođači, dobavljači ili trgovci, ali je pozvao državne organe i inspekcije da obave kontrole prodavnica i utvrde opravdanost poskupljenja. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis