Region

U Hrvatskoj sve više obolelih od gripa, zabeležen i prvi smrtni slučaj

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

09:34

U Hrvatskoj sve više obolelih od gripa, zabeležen i prvi smrtni slučaj
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je zabeležen prvi smrtni slučaj od gripa u Brodsko-posavskoj županiji koja sedmično beleži više od dve stotine obolelih. Reč je o muškarcu srednjih godina koji je, kako se navodi, imao i mnoge druge hronične bolesti, a preminuo je na Odeljenju za infektologiju bolnice u Slavonskom Brodu.

Doktor Ante Citković, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravlje u ovom gradu, rekao je za HRT da muškarac, rođen 1958. godine, nije bio vakcinisan protiv gripa, da je PCR testom dokazana infuenca, što, kako je rekao, pokazuje da je grip ozbiljna i opasna bolest.

Prema poslednjim podacima od pre dve sedmice, u Hrvatskoj je ove sezone do sada zabeleženo 1.759 slučajeva gripa, a doktori kažu da je pritisak pacijenata veliki i da sve više građana traži njihovu pomoć.

Infektolog Goran Tešović je za Dnevnik hrvatske Nove tv. rekao da je bez obzira na kliničko iskustvo relativno teško razlikovati grip od korona virusa.

On kaže da u ovom trenutku ne može da izdvoji neke specifične simptome na osnovu kojih bi mogao da kaže da je u pitanju grip ili kovid. Iako gripa nije bilo dve godine, Tešović kaže da misli da je sada organizmu teže izboriti se sa ovom bolešću.

"Ono što mi sada vidimo, to su uobičajene kliničke slike, dominantno među decom. Uglavnom među predškolskom i školskom đecom, koji imaju nekomplikovani oblik influence. Dakle, ne viđamo neke posebno teške kliničke oblike influence. Prvenstveno sve zavisi od virusa. Ovoga trenutka, barem među našim bolesnicima, dominira grip A, i to onaj koji, recimo, izaziva nešto blaži oblik bolesti", rekao je doktor.

Upozorio je da, kao i prošle godine, postoje pacijenti koji imaju istovremeno grip i kovid.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa