Fokus

Grip prerano krenuo u SAD, administracija pušta lekove iz nacionalnih zaliha

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

21:35

Grip prerano krenuo u SAD, administracija pušta lekove iz nacionalnih zaliha
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bajdenova administracija saopštila je danas da će zbog preranog početka gripa pustiti određene doze lekova protiv gripa na recept iz Strateške nacionalne zalihe državama čiji žitelji i dalje pristižu u lekarske ordinacije širom zemlje.

Ističe se da su oni koji su hteli da zbog sve većeg broja slučajeva obolelih od gripa uzmu lek bez recepta, primetili prazne police u apotekama, dok su i u prodavnicama širom zemlje prijavljene nestašice, posebno lekova za decu, preneo je AP.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuju da je grip do sada ove sezone doveo do 150.000 hospitalizacija i 9.300 smrtnih slučajeva.

"Države će moći da dobiju podršku koja će im biti potrebna u slučaju velikog porasta broja obolelih od gripa", rekla je Daun O’ Konel, pomoćnica sekretara u Odeljenju za zdravlje i ljudske usluge, koje nadgleda CDC.

Administracija ne objavljuje koliko će doza biti dostupno, ali je prošle nedelje savezna agencija obelodanila da će dozvoliti državama da koriste državne zalihe za Tamiflu, koji se može prepisati za lečenje gripa kod ljudi starijih od dve nedelje.

Komentari (0)

Svet