Novac

Građani Švajcarske na referendumu odlučuju da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini

Komentari

Autor: FoNet

06/02/2023

-

21:54

Građani Švajcarske na referendumu odlučuju da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini
Građani Švajcarske na referendumu odlučuju da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarci će na referendumu odlučiti da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini, saopštilo je udruženje Pokret za slobodnu Švajcarsku, koje je sakupilo dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja.

To udruženje želi da se švajcarskom Zakonu o valuti, koji uređuje kako Centralna banka i Vlada upravljaju novcem, doda odredba da u opticaju uvek mora biti "dovoljna količina" novčanica i kovanica, prenela je Hina.

U saopštenju se navodi da je sakupljeno više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, desetak hiljada više od propisanog minimuma.

Prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, ako dobije podršku birača predlog udruženja će postati zakon, a Vlada i parlament to moraju formalno da potvrde.

Jasno je da odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti, već nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora, rekao je predsednik Pokreta za slobodnu Švajcarsku Rihard Keler.

Švajcarska bi, prema njegovim rečima, trebalo da preuzme glavnu ulogu u odbrani gotovine u Evropi, budući da bi insistiranje na takvim garancijama u EU uključivalo "gotovo nemoguć" proces pribavljanja dozvola svih 27 članica.

Trend bezgotovinskog plaćanja snažno je ubrzan u vreme pandemije kovida, ali prisutan je još od 2017, kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da gotovina ne bi nedostajala trećini Evropljana i Amerikanaca i da je njih 20 odsto više ne koristi.

Komentari (0)

Biznis