Privreda

Vučić na otvaranju nove fabrike Nestle u Surčinu: Uloženo 80 miliona evra, otvoreno 220 novih radnih mesta

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

27/02/2024

-

09:22

Vučić na otvaranju nove fabrike Nestle u Surčinu: Uloženo 80 miliona evra, otvoreno 220 novih radnih mesta
Vučić na otvaranju nove fabrike Nestle u Surčinu: Uloženo 80 miliona evra, otvoreno 220 novih radnih mesta - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić otvorio je danas zajedno sa predstavnicima kompanije Nestle, pritiskom na taster, novu modernu fabriku u Surčinu za proizvodnju obroka na biljnoj baz i poručio da osnivač Henri Nestle, koji je uspeo da stvori takvog svetskog poslovnog giganta može da bude uzor za novu, drugačiju i inventivnu Srbiju.

Vučić je podsetio da je osnivač kompanije Henri Nestle bio apotekarski pomoćnik, koji je postao naučnik i pronalazač i stvori jedinstvenu formulu za dečju hranu i mleko u prahu. 

"Sasvim slučajno, na sajtu Nestlea, našao sam knjigu o osnivaču kompanije  Henriju Nestleu. I od prve linije vidite da je reč o čoveku koji, zahvaljujući svom trudu, genijalnosti, ali i humanosti, prelazi preko svih životnih prepreka i udara temelje jednom od najvažnijih svetskih poslovnih giganata. A na početku života sve je bilo protiv njega, sem njegove radne etike posvećenosti i bistrog uma", rekao je Vučić.

I takođe, kao ostvaren i imućan čovek, pomagao je siromašnima, dodao je Vučić.

"I takav čovek bi trebalo da predstavlja savršen uzor i za novu, drugačiju, promenjenu Srbiju - inventivnu, inovativnu i neuporedivo humaniju", poručio je predsednik.

Švajcarska preciznost i dobri srpski radnici 

On je naveo da je vizija osnivačka Nestlea ostvarena kroz najpopularnije i omiljene proizvode širom sveta.

"Mi smo ovde bili zajedno, vaša ekselencijo (ambasador Švajcarske Urs Šmid), pre dve godine. I tada nam se činilo, događaj kao događaj. Došli smo da otvorimo radove, možda će da se završi nekada, možda nikada. Švajcarska preciznost, ali i dobri srpski radnici, marljivi, posvećeni, uradili su nešto u što smo mogli čak i da sanjamo da će biti tako dobro, kvalitetno, precizno i na vreme učinjeno", rekao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Naglasio je da je završena moderna fabrika Nestle u kojoj je zaposleno 220 ljudi.

"Ono što je za mene bilo važno danas, video sam ljude koji su nasmejani, srećni, zadovoljni, što veruju u svoju budućnost, što je vide u kompaniji Nestle, što sam video ljude koji imaju ogromnu energiju i koji neće da završavaju poslove već koji hoće dalje da grade i ponovo da ulažu i još više da investiraju. I veoma sam im zahvalan na tome",  rekao je Vučić.

 On je istakao da kompanija Nestle nije tražila nikakve podsticaje i nikakav finansijski podstrek od države Srbije nije dobila. 

"Ja sam najsrećniji kad je to tako. Najviše volim kad neko drugi to plati, da budem sasvim pošten. Mi ne bežimo od toga i da su nam tražili, mi bismo učestvovali u tome, pomogli bismo investiciju zato što je ona važna za naše ljude, a ja najviše volim kada drugi plati", rekao je Vučić.
Predsednik je dodao da danas neće imati vremena da odgovara na pitanja novinara pošto žuri na konsultacije sa strankama o izboru mandatara i da će na pitanja odgovarati sutra u Albaniji.

Vučić je istakao da je govor ambasadora Šmida bio izuzetan, sa pogledom u budućnost i važnim političkim porukama.

Iz Švajcarske u poslednjih 12 godina u Srbiju došlo 2,4 milijarde evra direktnih investicija


"Mi na današnji dan imamo više od četiri milijarde evra na računu. Novac nam nije potreban. Potrebno nam je nešto što može da značajno doprinese ubrzanom razvoju i približavanju u budućnosti onoga što smo zacrtali", rekao je Vučić.

On je istakao da je iz Švajcarske u poslednjih 12 godina u Srbiju došlo 2,4 milijarde evra direktnih investicija.

"Mi se nadamo da to može da bude još mnogo više. Mi želimo da privučemo još mnogo švajcarskih kompanija da ulažu u našu zemlju", rekao je Vučič.

On je naglasio da je Srbija najzainteresovanija za jedinstveno tržište Evrope od svih zemalja Zapadnog Balkana i da se to videlo na poslednjem samitu u Skoplju.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Sve moje kolege su negde bile zainteresovane za to kako će kroz Agendu rasta da dobiju neki evro u budžet. Mi smo bili najzainteresovaniji za sve ovo drugo što suštinski doprinosi razvoju i regiona i naše zemlje. I potpuno sam uveren da ćemo biti najbrže pripremljeni i zato što je Srbija ekonomija koja čini više od 50 odsto ukupne ekonomije Zapadnog Balkana i čak 62 odsto ukupnih privučenih stranih investicija u Zapadni Balkan", naveo je predsednik.

Vučić je naglasio da je Srbiji potrebno da što pre obezbedi pristup do jedinstvenog evropskog tržišta, ali da taj put nije nimalo lak.

"Kada sve te probleme prevaziđemo i kada se dogovorimo sa evropskim državama, to će biti ogroman korak napred i ogromna prilika za dalji i ubrzani razvoj", rekao je predsednik.

Tokom svog obraćanja, Vučić je istakao i da Srbija ima veliku sirovinsku bazu, da uzgaja skoro sve ratarske proizvode, ali da je potrebno ne samo da ih izvozi kao sirove proizvode već i u vidu kompota, džemova drugih gotovih proizvoda.

Vučić je zahvalio kompaniji Nestle na tome što je izabrla baš Srbiju i dodao da je za Srbiju velika čast što se našla na Nestle mapi.

"Ja sam mnogo srećan kada vidim radnika koji ovde rade, koji su zadovoljni, koji su naučili svoj posao i koji će mnogo da doprinesu napretku Srbije u budućnosti", rekao je Vučić.

Davidović: Otvaranjem nove fabrike Nestle želimo na nastavimo investiranje u Srbiju

Generalna direktorka Nestle za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Marjana Davidović rekla je danas da je nakon dve godine kontinuiranog rada završena nova fabrika Nestle u Srbiji i da žele da nastave sa investiranjem u Srbiji, jer se to pokazalo kao dobar potez. 

"Želimo da namirnce uzgajamo lokalno, pre svega soju, da ih preradimo i nakon toga izvezemo na tržište EU. Naša fabrika je ekološka, a vrednost investije je više od 80 miliona evra", rekla je ona. 

Kako je istakla Davidović, ovo ne bi bilo moguće bez podrške zaposlenih, stručnih timova, Ministarstva poljoprivrede, Vlade Srbije i velikog broja partnera.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Naša fabrika je počela izgradnju pre nešto više od dve godine, više od 2.000 zaposlenih radilo je na izgradnji fabrike, bez njihovog angažovanja ne bi imali zgradu od 18.000 kvadratnih metara opremljenu sa najnovijom tehnologijom za proizvodnju za tržište EU", dodala je ona.  

Istakla je da postojeća fabrika već radi po principima da nijedan gram otpada ne završi u prirodi i da se koristi isključivo zelena energija. 

Ona je dodala da žele da budu dobar primer fabrikama u Srbiji, ali i u EU. 

"Ovim projektom sa 220 novih radnih mesta širićemo se i dalje i nastaviti da investiramo u Srbiju", naglasila je ona.  

Zaneli: Važna investicija za Surčin i Nestle

Direktor Kompanije Nestle za Jugoistočno evropsko tržište Aleksadro Zeneli istakao je na svečanom otvaranju da je ova fabrika važna za Surčin i da je kompanija Nestle vrlo važna za industriju Srbije. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Ovo je je jedna važna investicija za Surčin i Nestle. Želimo da pokažemo održivost i da se povežemo sa mrežom dobavljača, da koristimo domaće dobavljače i sirovine. Da zajednički promovišemo regenerativne prakse u poljoprivredi za Nestle. Važno nam je da ne utičemo negativno na zemljište, već da ga obogaćujemo, da ravijamo ekološku svest", dodao je Zeneli.  
Istakao je da je u poslednjih 18 meseci rađeno i na edukaciji zaposlenih.

"Kada pogledamo mapu, možemo da vidimo da smo u srcu Evrope i da smo dobro povezani sa partnerima za dalji razvoj", naglasio je on. 

Kako je Zeneli istakao, nastaviće sa investiranjem u Srbiji i dodao da se raduje novim projektima. 

Šmid: Švajcarske kompanije u Srbiji zapošljavaju 14.000 ljudi 

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid istakao je da mu je zadovljstvo što zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemo prisustvuje danas otvaranju nove Nestle fabrike. 
"Sećam se pre dve godine kada sam razgovarao ovde sa ljudima i bio na završetku izgradnje prve fabrike. Želim da čestitam Nestleu na uspešnom poslovanju u Srbiji od skoro dve decenije i što zapošljava više od 1.700 ljudi", dodao je on. 

Šmid je rekao da je sve veća popularnost i potražnja za ovakvim proizvodima i da je zato Nestle odlučio da baš ovde izgradi ovaj pionirski poduhvat i fabriku. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

On je naglasio da se Nestle u Srbiji pozicionira visoko zbog svoje proizvodnje i dodao da je Švajcarska jedan od najvećih investitora u Srbiji sa više od dve milijarde evra od 2012. godine.   

Dodao je da švajcarske kompanije u Srbiji zapošljavaju 14.000 ljudi, da je bilateralna saradnja odlična i na visokom nivou i da je Švajcarska posvećena daljem jačanju dobrih odnosa između dve zemlje.

"Naša trgovinska razmena dostigla je skoro milijardu evra  godišnje i Švajcarska je četvrta po redu na tom polju u Srbiji, dok nam je razmena usluga još veća", naglasio je ambasador. 

On je dodao da je tokom 30 godina razvijena dobra saradnja i da se raduje daljem širenju partnerstva između dve zemlje. 

Nestle je izgradio novu fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi pored postojeće fabrike u Surčinu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kompanija je najavila da će, investicijom od 80 miliona švajcarskih franaka (oko 83,8 miliona evra) i otvaranjem 220 novih radnih mesta, nova fabrika proizvoditi nutritivno bogate i ukusne obroke na biljnoj bazi čime će ponuditi dodatne opcije našim potrošačima da uživaju u uravnoteženoj ishrani, a takođe mogu biti i odlične alternative u danima posta.

 Pored predsednika Vučića, obratiće se i generalna direktorka kompanije za Nestle Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija Marjana Davidović i direktor kompanije Nestle za jugoistočno evropsko tržište Alesandro Zaneli.

Kako je navela kompanija, kroz novu investiciju u fabriku u Surčinu, kompanija Nestle  nastavlja da ulaže u srpsku privredu i ljude, istovremeno brinući o prirodnom okruženju zajednice u kojoj posluje. 

Na ovaj način kompanija ostaje posvećena održivom poslovanju, obuhvatajući primenu najnaprednijih tehnologija proizvodnje, korišćenje obnovljive energije i efikasno upravljanje otpadom, navodi se u saopštenju.

Nestle ističe da je izgradnjom fabrike za proizvodnju asortimana na biljnoj bazi, brenda Garden  Gourmet, proširio asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta, ostajući dosledan globalnim ciljevima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promena.

Kompanija Nestle je ranije saopštila da će se nova fabrika hrane na biljnoj bazi u Surčinu prostirati na 18.440 kvadratnih metara i imati proizvodni kapacitet od 12.000 tona godišnje.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Takođe, najavljeno je da će proizvodi iz novog pogona biti plasirani na tržišta Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Španije i Velike Britanije.

Kompanija je navela da će proširiti mrežu lokalnih dobavljača, u nameri da nastavi da podržava lokalnu ekonomiju.

estle je 2012. godine preuzeo fabriku Centroproizvoda u Surčinu i u njoj nastavio proizvodnju omiljenog srpskog brenda "C" i započeo proizvodnju iz asortimana svetski poznatih marki Tomi, Magi i Nestle Profesional koje izvozi u više od 40 zemalja sveta.

Komentari (0)

Biznis