Privreda

Skok cene struje šok za privrednike, gledaju u državu za pomoć: "Ko ispliva - isplivaće, ko ne, katanac na vrata"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2021

-

17:21

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Ko bude uspeo da ispliva u ovim teškim vremenima, isplivaće. Ko ne bude, moraće u nadnicu, ne vredi. Katanac na vrata, nećemo moći dalje", kaže za Euronews Srbija pekar Miomir Mijailović, nakon vesti o poskupljenju struje za privrednike. U problemu nisu samo pekari, već se najavljuje da će struja uticati na cenu najavljuju proizvođači plastike, cementare, a možda poskupi i kvadrat nekretnina.

Ovih dana pekar Mijailović sve češće gleda u brojilo za struju. Brine kako će se na njegov računu koji je u proseku oko 100 hiljada dinara odraziti poskupljenje. Sad kalkuliše, ako je cena viša za 60 odsto, koliki će biti novi račun.

"Nama je kompletan repro-materijal poskupeo, samim tim sad još ovo poskupljenje struje ugrožava naše poslovanje. Ali mi ćemo se boriti", naveo je Mijailović, koji sa ženom drži pekaru, u kojoj je zaposleno još pet radnika. Iz medija je Milomir saznao da će za njega struja biti skuplja, a kako će on sa novim cenama pred kupce, još razmišlja.

U pojedinim udruženjima još čekaju konačno rešenje i nadaju se da slamku spasa pruži država. Da je nova cena za neke poput strujnog udara, potvrdjuju i na energetskoj berzi.

"Poslednjih 10 godina je došlo do ovakvog skoka električne energije, ali imamo više uzroka. Glavni uzrok je skok cene gasa. Skok 50 evra gasa prouzrokuje skok od 100 evra cene struje" , rekao je za Euronews Srbija Dejan Stojčevski, tehnički direktor Seepexa-a.

Nisu uobičajene ni oscilacije na tržištu struje. Prošle godine je zbog korone cena udarila u dno od 40 evra po megavatu, ovih dana je na berzi i četiri puta viša.

"Kod nas u ovom regionu je cena 166 evra po megavat satu za narednu godinu. Znači očekivana neka cena, ako bi hteli da sklopite danas ugovor za narednu godinu", navodi Stojčevski.

Euronews Srbija

 

Ipak, stručnjaci smatraju da je danas za mnoge preduzetnike već kasno za sklapanje ugovora sa trgovcima strujom. Kako kažu, najbolje je dogovor napraviti u martu ili aprilu kada je najniža cena struje.

"Svakako nisu trebali da čekaju pet do 12 da sklapaju nove ugovore. Oni verovatno kad prodaju svoju robu sad pokušavaju da prodaju ono što će proizvesti leta 2022.", navodi Jelica Putniković, urednica portala "Energija Balkana".

O mogućim rešenjima države se samo šapuće, a jedan od predloga je i ukidanje akcize na struju, jer inače je Srbija među retkim zemljama koje imaju tu meru.

"Država je najavila da će pomoći i to će biti verovatno jedna vrsta naređenja EPS-u da snizi cenu, što je po mom mišljenju mač sa dve oštrice. Znam da treba napuniti budžet, ali ako treba pomoći privredi, onda je bolje je da se država odrekne tog nekog dela svojih prihoda, umesto da na račun elektroprivrede Srbije koja će sad ispod tržišne cene da prodaje privrednicima elektirčnu energiju", navodi Putniković za Euronews Srbija.

Iz EPS-a poručuju da su samo jedno od 63 preduzeća koje prodaje struju. Ističu i da nisu oni odgovorni za cene na berzi, već da samo odgovoaraju na novonastalu situaciju kao i ostali igrači.

Stanić: Ovo je šok za privrednike

"Privrednici još od početka godine ukazuju na porast inputa za proizvodnju, međutim, ovo što se sada dešava sa energetikom je šok za njih", naveo je za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije. Kaže da se ovo moglo i očekivati, naročito, jer su privrednici suočeni sa porastom tražnje energetskih resursa.

Euronews Srbija

U skuplju struju i potrošnju energije trebalo bi, između ostalog, uključiti i političke faktore kao što su potrošači u EU sa jedne sa strane, a sa druge Rusija kao zemlja koja proizvodi energiju. "Kada govorimo o podršci države, imamo i tu sutiaciju da se mora pomoći putem EPS-a, ili da se postojeći ugovori produže još neko vreme, ili da se smanje akcize", rekao je Stanić.

Objašnjava da je realnije da se, u slučaju sklapanja novih ugovora, ograniči cena, odnosno odredi maksimalna cena struje.

"Uskoro će biti sednica sociekonomskog saveta, a PKS je već iznela svoje predloge produžavanje ugovora i ograničavanje cene bar za neko vreme. Bitno je i pogledati kakav je bio sistemski pristup prošle godine, pa se očekuje da će država ići na šire mere, odnosno one koje će obuhvatiti više sektora, a ne samo neke određene", naveo je Stanić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis