Privreda

Globalni poremećaji usijali i cene armature u Srbiji: Kriza sa građevinskim materijalom mogla bi da postane - nestašica

Komentari

Autor: Zlatica Radović

21/03/2022

-

18:47

Globalni poremećaji usijali i cene armature u Srbiji: Kriza sa građevinskim materijalom mogla bi da postane - nestašica
Globalni poremećaji usijali i cene armature u Srbiji: Kriza sa građevinskim materijalom mogla bi da postane - nestašica - Copyright EPA/CLEMENS BILAN, Unsplash, Tanjug/Dimitrije Goll, Ministarstvo za rad

veličina teksta

Aa Aa

Za samo nedelju dana armatura je poskupela za oko 50 odsto po toni. Danas su na stovarištima prodavci za kilogram tražili 195 dinara, a pre nekoliko dana je cena za istu količinu bila oko 130 dinara. Iz Privredne komore Srbije upozoravaju da je otežana nabavka ovog građevinskog materijala, kao i da se očekuje dalji rast cene. Kako navode u PKS smanjena je ili obustavljena isporuka prema kupcima, a procenjuju da bi zalihe koje prodavci imaju mogle potrajati najviše dva meseca. 

Na stovarištima u Srbiji kažu da uglavnom još ima dovoljno svih vrsta građevinskog materijala, ali napominju da se za pojedine vrste robe, poput proizvoda od čelika, svakog dana formira nova - viša cena i da je postalo gotovo nemoguće predati ponudu sa ozbiljno izračunatom cenom koja će trajati duže od jednog dana. Na portalima firmi koje prodaju armaturu navedeno je da se cena dobija na upit. 

U PKS napominju da se priprema sastanak između proizvođača, uvoznika i velikih građevinskih kompanija kako bi se rešio problem i sprečila nestašica građevinskog materijala.

"Sukob u Ukrajini doveo je i do globalnog poremećaja tržišta hemikalija neophodnih za održavanje procesa proizvodnje cementa, prvenstveno gvožđe-sulfata i rastvora uree. U cementarama u Srbiji postoje zalihe za šest meseci", kažu u Privrednoj komori.

Oni napominju da su srpske cementare svoje potrebe za ugljem i naftnim koksom od oko 14 miliona evra, sa oko 50 odsto podmirivale uvozom iz Rusije. Vlada Srbije na predlog PKS ubrzano radi na hitnom usklađivanju sa regulativama EU o korišćenju alternativnih goriva. Tržišta sa kojih je moguće da se uvezu kameni, mrki ugalj i koks su Grčka, Mađarska, Rumunija i SAD.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Održano je nekoliko sastanaka i očekujemo rešenja koja će omogućiti nesmetanu proizvodnju cementa u Srbiji. Cene građevinskog materijala se nikada nisu vratile na nivo pre krize izazvane virusom korona, tako da su poslednja dešavanja u Ukrajini samo pojačala strah onih koji prodaju da će ostati bez robe. Izuzetno je važno da građevina ne stane, a veliki su izazovi, jer se u trenutnim okolnostima skoro ništa više ne može planirati", kaže Ivana Vuletić, iz Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju.

Građevinci u pojedinim evropskim zemljama takođe ukazuju na probleme sa nabavkom materijala za nastupajuću sezonu, a iz Udruženja nemačke građevinske industrije upozoravaju da isporuke važnih proizvoda kao što su šrafovi i ekseri zbog sankcija Rusiji više ne dolaze u dovoljnim količinama u Nemačku. Oni navode da postoji mogućnost da zbog nestašice pojedinih vrsta građevinskih materijala obustave ili potpuno odustanu od nekih projekata koje su planirani.

Cene se menjaju na dnevnom nivou

Šefica beogradskog stovarišta "Kopaonik" Tanja Aprcović Pejović kaže za Euronews Srbija da na stovarištima još ima svega, ali da se cene menjaju na dnevnom nivou i da su od početka godine sigurno oko 50 odsto veće. Na njih, kako objašnjava, nije uticao samo rat u Ukrajini, već je problem sa cenama građevinskog materijala prethodno pogurala kriza izazvana virusom korona, a problemi su se onda samo nadovezali.

"Ranije smo formirali cene na osnovu onih koje dobijemo od proizvođača, ali sada bukvalno za to nema vremena kada je u pitanju gvožđe. To je berzanska roba i svakog jutra je druga cena.  Robe još imamo, ali je pitanje kako će dalje teći nabavka", kaže Apricović Pejović. 

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Ona napominje da trenutno nema nestašice materijala i da svega ima dovoljno, ali da su nabavne cene skočile i da je poskupeo i transport robe.

"Nama su OSB ploče iz Mađarske dovozili u povratku vozači koji su išli u Ukrajinu i Rusiju, a sada je obim tog trgovanja značajno opao i prevoz je drastično poskupeo. Ranije smo plaćali oko 850 evra po kamionu, a sada je oko 1. 350 evra i to ako uspemo da ga nađemo i da ugovorimo prevoz. Normalno je da je bilo jeftinije kada su prevoznici pravili ture u oba smera, a sada moraju da idu namenski po robu i to poskupljuje tansport. Ali, to je samo jedan segment", kaže Apricović Pejović.

Todorović: Energenti zidaju cenu

Generalni direktor građevinskog preduzeća "Planum" Ratomir Todorović za Euronews Srbija kaže da je gradnja objekata ove godine poskupela bar 30 odsto i da je neizvesno gde će se rast cena zaustaviti. Navodi i da bi, ako se taj trend nastavi, mogli biti ugroženi infrastrukturni projekti, ali i stanogradnja.

"Sa postojećim cenama teško je ispoštovati prethodne ugovore, ali i planirati buduće radove i davati ponude. To se sve zakomplikovalo, jer je mnogo neizvesnosti. Svi problemi su nastali u suštini zbog nafte, jer energenti imaju udeo u svim drugim cenama, zbog transporta robe", kaže Todorović.

Unsplash

 

Navodi i da ovo preduzeće ima razvijene poslove u Rusiji i da radnici za sada normalno odlaze u tu zemlju, ali da očekuje da će deo poslova biti prolongiran ili odložen.

"Ugovorili smo poslove u rubljama, a ljude plaćamo u devizama i sada je sve neizvesno. Videćemo kako će biti u narednom periodu", kaže Todorović za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Naši građevinci odlaze u inostranstvo, a sve više stranaca angažovano na izgradnji objekata i puteva u Srbiji

Komentari (0)

Biznis