Privreda

Vučić u poseti fabrici BMTS Technology: Novi Sad je postao najznačajniji centar autoindustrije u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

13:49

Vučić u poseti fabrici BMTS Technology: Novi Sad je postao najznačajniji centar autoindustrije u Srbiji
Vučić u poseti fabrici BMTS Technology: Novi Sad je postao najznačajniji centar autoindustrije u Srbiji - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom posete fabrici za proizvodnju turbopunjača nemačke kompanije "BMTS Technology" u Novom Sadu da je taj grad zahvaljujući velikom broju novih fabrka postao najznačajniji centar autoindustrije u Srbiji i da je srećan što može da obilazi nove fabrke u zemlji čak i u ovoj situaciji. Istakao je da se Srbija bori i otvara nove fabrike čak i u vreme teških dana za ceo svet i poručio da će država nastaviti da se bori za nove investitore i daje im podršku.

Vučić je rekao da BMTS planira dugoročno da ostane u Srbiji, sve dok se budu proizvodili klasični automobili i dok se ne bude potpuno prešlo na električna vozila.

"Važno je da oni dugoročno razmišljaju o Srbiji. A kako je krenulo i koliko vidim evropski ministri su rešili da u rad vrate i ugalj i nuklerke, sve što su nama zabranjivali do pre tri meseca. Tako da bi onda za neke stvari mogle da traju i duže", navela je Vučić.

Ističe da Srbija u teškim danima za Evropu i ceo svet otvara nova fabrike, povećanja broj zaposlenih i izvoz.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Investicije ne prestaju da dolaze u našu zemlju.Kinesko-nemačka kompanija BMTS može i dalje da računa na podršku države Srbije. Nije mala stvar što planiraju da zaposle do 2024. godine 454 radnika i ukupno više od 500 radnika da imaju do 2026. godine", rekao je predsednik.

Vučić je kazao da će biti čak otvorena i dodatna autobuska linija kako bi kompanija mogla da preveze sve radnike. On je rekao da je Novi Sad postao najznačajniji automobilsku centar za celu Srbiju i dodao da je industrijska zona u tom gradu postala impresivna i da će zahvaljujući tolikim investitorima biti više novca za razvoj lokalne infrastrukture.

"Za Srbiju je važno da razumemo da je naš najvažniji zadatak da dovodimo investiore i radujemo se zato svakoj novooj fabrici i borimo za njih i u ovim užasnim uslovima. Moramo da radimo i pet puta više sada da bi mogli da idemo napred i obezbeđujemo sigurnost za našu decu", istakao je Vučić.

Poželeo je kompaniji BMTS da povećaju broj turbina i izvoz sa 14.000 na dva miliona godišnje i poručio da će im Srbija obezbediti najbolje uslove za rad.

"BMTS Technology" je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine.

Zaposlili 200, u planu 500 radnika

U fabrici u Novom Sadu trenutno radi oko 200 ljudi, a u planu je da do 2026. bude zaposleno 500, sastavljaju se turbopunjači visoke efikasnosti za putna i komercijalna vozila, kao i druge visokokvalitetne komponente za autoindustriju. Proizvodni kapacitet ove fabrike iznosi oko dva miliona turbopunjača godišnje.

Kako bi ispunio standarde kvaliteta proizvodnje i u novosadskoj fabrici, nemački investitor je za oko 70 angažovanih radnika pre početka rada fabrike organizovao stručnu obuku za obavljanje poslova u toj kompaniji, koju su radnici iz Srbije završili u BMTS fabričkim pogonima u Austriji i Nemačkoj.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Celokupan kompleks fabrike se prostire na 25.000 kvadratnih metara, a osim proizvodnje kompanija ima u planu i razvoj Istraživačkog centra. Fabrika u Novom Sadu opremljena je mašinama visoke preciznosti za obradu i montažu i sva oprema ispunjava posebne zahteve u pogledu tehnologije i zaštite životne sredine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis