Privreda

Počela izgradnja fabrike avio-delova u Novoj Pazovi - u prvoj fazi posao će dobiti 500 ljudi, a ukupno oko 2.000

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2021

-

12:00

Počela izgradnja fabrike avio-delova u Novoj Pazovi - u prvoj fazi posao će dobiti 500 ljudi, a ukupno oko 2.000
Počela izgradnja fabrike avio-delova u Novoj Pazovi - u prvoj fazi posao će dobiti 500 ljudi, a ukupno oko 2.000 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kompanija MTU Aero Endžins, vodeći proizvođač avio-motora i globalni igrač u avio-industriji, danas je u Novoj Pazovi započela radove na izgradnji fabrike za popravku avio-motora MTU Mejntejns Srbija. Investicija je vredna oko 100 miliona evra, a  u prvoj fazi će biti zaposleno do 500 ljudi, dok će ukupno biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Novoj Pazovi, da će ta fabrika doneti velike promene i rekao da će puno značiti ne samo za Pazovu, već i Beograd, Srem i celu Srbiju.

"Reč je o kompaniji koja prednjači u avioindustrji. Tri godine mi razgovaramo o ovome i sanjamo ovaj dan. Svakih pet dana samo pratili izveštaje da vidimo kakva je situacja sa MTU - šta smo učinili i šta treba još da ubrzamo. Ljudi misle da takve investicije padaju s neba, ustvari iza dolaska takvog investitora u Srbiju stoji naporan rad, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da će Nova Pazova, opština koja ima nezasposlenost ispod pet odsto, dodatno povećati zaposlenost, kao i da će imati mnogo više prihoda za izgradnju puteva i lokalne i komunalne infrastrukture. Vučić je kazao da će deca u okviru dualnog obrazovanja moći da nauče kako se radi u jednoj od tehnološki superiornih kompanija, na avionskim motorima i mašinama u avioindustriji.

Podsetio je da je konkurencija bila jaka, rekavši da je u trci bila jedna mnogo snažnija zemlja EU.


"Doneli su odluku da to bude Srbija, zato što smo se mi borili za njih na dnevnom nivou. Nama je bilo stalo da MTU bude u Srbiji, da zapslimo naše ljude. Ovde će plate biti tri puta veće od prosečne plate u Srbiji. Ovde ćemo zapošljavati inženjere, ali i ljude koji će umeti sa tehničkom srednjom školom da prikažu najbolje tehničke sposobnosti", objasnio je Vučić.

Zahvalio se nemačkoj vladi što je davala pozitivne preporuke za ulaganja u Srbiju, posebno ministru privrede Peteru Altmajeru na podršci našoj zemlji.

Rast BDP u drugom kvartalu 15 odsto

Vučić je saopštio da se očekuje da privredni rast u drugom kvartalu bude 15 odsto, te da će u tom pogledu malo koja zemlja Evrope moći da se meri sa Srbijom.

Tanjug/Zoran Žestić

 


"Za neki dan, nedelju očekujemo i zvanično, ali po konačnoj prognozi u drugom kvartalu očekujemo rast od 15 odsto. Prvobitno je planirano da taj rast za drugi kvartal bude 10,6 odsto, kako bismo na kraju godine dostigli rast od šest procenata na godišnjem nivou. Rast u drugom kvartalu biće 15 odsto, a posle 1,7 odsto u prvom, to je 8,35 odsto na polovini godine. Mislim da će malo koja zemlja u Evropi moći da se meri sa Srbijom", istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija to uspeva zahvaljujući velikim ulaganjima i visokom nuivou stranih inevsticija, poput ulaganja nemačke kompanije MTU.

Značajni zbog zapošljavanja i nauke

Izgradnja fabrike počela je u novoformiranoj industrijskoj zoni koja je na samo 25 kilometara od beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Početku radova prisustvovali su pokrajinski premijer Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ambasador Nemačke Tomas Šib i predstavnici MTU.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da dolazak ove kompanije u našu zemlju nije samo više radnih mesta, a biće ih više od 440, već je veoma značajan za naučno-tehnološki razvoj Srbije, dok je Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova istakao da ova opština  ima visoku stopu zaposlenosti, ali da će ova kompanije podići broj zaposlenih na više od 23.000 zaposlenih.

Tanjug/Zoran Žestić

 

MTU Aero Endžins vodeći je proizvođač avio - motora i globalni igrač u toj industriji. Kompanija je tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke. U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima. Oko 30 odsto današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju ugrađene MTU komponente.

Preporuka za vas

"Investicioni rejting će ohrabriti ulagače": Ekonomisti o stabilnom rastu Srbije
Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane

Komentari (0)

Biznis