Privreda

Kandić o malverzacijama sa šećerom: Kod veletrgovca nađeno 2.000 tona - toliko se za 10 dana potroši u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

16:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nećemo dozvoliti da se stvaraju nestašice i da se narušava tržište Srbije, izjavio je za Euronews Srbija Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine. On je rekao da je nestašica šećera posledica dva faktora. Jedan od razloga je bio i disparitet u cenama između kilskog i ostalih pakovanja, jer je onaj u većoj ambalaži bio skuplji i više od 50 odsto u odnosu na ono koje je bilo ograničeno Uredbnom, dok je drugi, kako je objasnio, izazvao jedan "špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju".

"Bio je veoma izražen pritisak na kilska pakovanja i to je jedan od razloga što je na rafovima bilo manje šećera nego što je to uobičajeno. Nestašicu je izazvala povećana potrošnja koja je kod svih ritejlera bila udvostručena i utrostručena u prvih 20 dana maja, a drugi par rukavica su pokušaji špekulacije. Naši tržišni inspektori su u sadejstvu sa policijom juče kod jednog veletrgovca našli 2.000 tona kilskog pakovanja, što je desetodnevna potreba potrošača u Srbiji", rekao je Kandić za Euronews Srbija.

Državni sekretar je istakao da je taj  trgovac u prethodnih mesec dana faktički izazivao deformacije tržišta i veštačke nestašice, jer je isporučio svega jedan šleper tog šećera, dok je deset puta više prodavao šećera koji je bio skuplji u pakovanjima na koje se nije odnosilo ograničenje cene.

"To je direktan prekršaj Člana 42 Zakona o trgovini koji predviđa da je zabranjeno stvarati veštačke nestašice na taj način što se prikriva određena količina robe, a ovo je evidentan prekršaj i naši inspektori će raditi svoj deo posla, a ostali državni organi verujem svoj", rekao je Kandić.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Novom Uredbom je ograničena i maksimalna proizvođačka cena šećera na 73 dinara za kilogram, a na pitanje da li ona pokriva troškove proizvodnje Kandić je rekao da su predlozi cena direktno dogovoreni sa proizvođačima i da su oni rekli da mogu da izdrže teret dok Uredba traje.

"Kada je u pitanju ograničenje cena osnovnih životnih namirnica, mi smo se vodili načelom da treba zaštititi položaj i standard građana, u teškoj situaciji koja nije zabeležena u poslednjih 70 godina. I u narednom periodu ćemo donositi adekvatne mere da zaštitimo interese potrošača, ali ćemo isto tako voditi računa i o interesima privrede. Nećemo dozvoliti da se stvaraju nestašice i da narušava tržište Srbije", poručio je Kandić.

Vlada Srbije usvojila je juče na sednici izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja. Ograničenje cene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara.

Ograničena je i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 73 dinara po kilogramu, i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, koja ne sme prelaziti 81 dinar po kilogramu.

Uredba se donosi u cilju zaštite tržišta, a zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma. U obrazloženju se navodi da je zbog velike razlike u ceni povećana tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i da ga često nema u maloprodajnim objektima. Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Euronews TV

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis