Privreda

Cvećarstvo u Srbiji u krizi: Poskupljenja semena i supstrata ugrožavaju rasadnike, a cene cveća će biti nikad veće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2022

-

08:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posao koji godinama cveta, sledeće sezone mogao bi da propadne. Srbija nije Holandija, ali se cvećari do sad nisu žalili. Međutim, nakon svih poskupljenja, cene semena, prihrane i supstrata koji se nabavljaju iz uvoza su, tvrde vlasnici rasadnika, nikad veće. Samim tim, očekivano je da će i cene cveća na pijacama ubuduće sigurno biti veće.

Jasna Novaković, vlasnica rasadnika "Novaković", smatra da će mnogi odustati od posla usled takvih promena i velikog poskupljenja na tržištu.

"Negde u oktobru, novembru saksija visećeg cveća je koštala oko 27 dinara sa rabatom, sad ta ista saksija košta 47 dinara. Supstrati su bili oko 22 evra za 300 litara, sad je cena negde blizu 4.000", rekla je ona.

Osim problema supstrata, pred cvećarima je i problem grejanja u rasadnicima tokom zime. U rasadniku "Novaković" kažu da su u radijatore i kotlove najviše uložili u poslednjih 15 godina, koliko se bave ovim poslom.

"Mi pogorimo ne znam koliko vagona uglja, to se ne zna broj. Plaćali smo 130 evra tonu uglja, sad je taj ugalj 200 evra i nema nigde da se poruči. ne zamo da li ćemo moći da grejemo objekte sa uglem ove sezone iako su mnogo uložili u taj sistem grejanja. naša porodica živi od ovog posla. Mnogo truda i rada i živaca je uloženo. Teško je, ali je i lepo. Ko voli i opstane u ovom poslu", navodi Jasna Novaković i napominje da su planirali da pauziraju sa proizvodnjom cveća ove godine, ali da to nije moguće zbog unapred dogovrenih narudžbina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis