Privreda

Ovakav zahtev nisu imali tri decenije: Metalci u Austriji traže povećanje plata za 10 odsto, poslodavci kažu - preterano

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

09:54

Ovakav zahtev nisu imali tri decenije: Metalci u Austriji traže povećanje plata za 10 odsto, poslodavci kažu - preterano
Ovakav zahtev nisu imali tri decenije: Metalci u Austriji traže povećanje plata za 10 odsto, poslodavci kažu - preterano - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sindikat zaposlenih u metalursko-tehnološkoj industriji Austrije zatražio je dvocifrenu povišicu primanja, a industrija odgovara sa - "preterano". Sindikat, koji zastupa oko 130.000 zaposlenih, je na početku pregovora o novom kolektivnom ugovoru zatražio povećanje plata za 10,6 odsto.

Glavni pregovarači Rajner Vimer i Karl Dirčer obrazoložili su svoj visoki zahtev visokom inflacijom, i dobiti koju su kompanije ostvarile prošle godine i u prvih šest meseci ove godine.

"Kompanije su zaradile mnogo novca, ostvarili rekordne rezultate, a to su omogućili radnici. Zato nema razloga da kompanije budu uzdržane kod plata", smatraju oni.

Predsednik Udruženja metalno-tehničke industrije Kristijan Knil na to gleda na drugačiji način. Predstavnik poslodavaca smatra da je zahtev sindikata nerazuman i preteran.

"Taj paket želja bi kompanijama doneo velike dodatne troškove", ukazao je on.

Industrija je, kaže, pod velikim prtiskom zbog rastućih cena energenata i sirovina.

"Svakog dana nam pristižu loše vesti, i naša privredna grana je pred recesijom", ističe Knil.

Nude jednokratnu pomoć umesto povišice

On je sindikatu ponudio jednokratnu pomoć koja ne bi morala da se oporezuje. Knil želi da paket mera protiv poskupljenja vlade uđe u kolektivni ugovor i da teret inflacije bude raspodeljen na sve strane. Sindikati takav predlog odbijaju i insistiraju da se mora uzeti u obzir poskupljenje.

Inače zahtev za povećanjem plata od 10,6 odsto nije rekord, jer su 1990. sindikati na početki pregovora zahtevali 11 odsto. Međutim tada je privreda bila u mnogo boljoj situaciji. Na kraju tadašnjih pregovora dogovorena je povišica u visini od osam odsto. Prošle godine je dogovoreno povećanje plata za 3 do 2,55 odsto. Minimalna plata je tada povećana na 2.089,87 evra bruto. Novi kolektivni ugovor trebalo bi da stupi na snagu od 1.novembra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis