Briselske vesti

Mecola: EU bi trebalo da bude spremna da se proširi na 30 ili čak 35 zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

07:47

Mecola: EU bi trebalo da bude spremna da se proširi na 30 ili čak 35 zemalja
Mecola: EU bi trebalo da bude spremna da se proširi na 30 ili čak 35 zemalja - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

veličina teksta

Aa Aa

U toku daljeg procesa proširenja, Evropska unija mora biti spremna na činjenicu da pravila koja važe za 27 njenih članica neće funkcionisati za 30 ili čak 35 zemalja, izjavila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola u Berlinu na konferenciji "Stanje Evrope 2023" pod pokroviteljstvom Fondacije Konrad Adenauer.

"Istorija nam pokazuje da širenje Evropske unije, zasnovano na jasnim zajedničkim ciljevima, predstavlja ulaganje u mir, bezbednost i napredak evropskog kontinenta. To je proces koji koristi svim uključenim stranama. Zbog toga je Evropski parlament prošle godine pozvao da se Ukrajini i Moldaviji daju status kandidata", istakla je ona i dodala da je to ovim državama dalo jasnu evropsku perspektivu i poslužilo kao snažan podsticaj za razvoj i reforme, prenosi Ukrinform.

Mecola je napomenula da i sama Evropska unija mora pažljivo da se pripremi za takvo proširenje i sprovede neophodne reforme kako bi sprečila nova odlaganja i razočaranja u zemljama kandidatima.

"Moramo biti spremni i razumeti: ono što funkcioniše za Evropsku uniju od 27 zemalja neće funkcionisati u Evropskoj uniji od 30, 33 ili 35 članica. A kada se to dogodi, ne treba da očajavamo. Jer za sve ove zemlje, obećana perspektiva Evrope je ono što pokreće ljude. Vlade rastu i padaju na osnovu toga kako držimo svoje obaveze i obećanja", naglasila je Mecola.

Kako podseća ukrajinska agencija, tokom govora u Evropskom parlamentu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da će u aktuelnim geopolitičkim okolnostima proces proširenja zadovoljiti interese cele EU i doprineti širenju stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu širom Evrope.

Istovremeno, kako je navela, EU se mora pripremiti za ulazak novih zemalja kako ne bi izgubila efikasnost svojih institucija i da bi zadržala sposobnost donošenja efikasnih odluka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa