Briselske vesti

Pahor potvrdio da želi da nasledi Lajčaka, njegovu kandidaturu podržao i premijer Slovenije

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2024

-

15:34

Pahor potvrdio da želi da nasledi Lajčaka, njegovu kandidaturu podržao i premijer Slovenije
Robert Golob - Copyright Tanjug/STA/BOŠTJAN PODLOGAR

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor potvrdio je danas za slovenačku agenciju STA da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi nasledio Miroslava Lajčaka, kome mandat ističe u avgustu.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da bezuslovno podržava Pahora u njegovoj kandidaturi za mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Zbog toga je, navodi se u saopštenju pres službe Vlade Slovenije, Golob u proteklih mesec dana vodio brojne bilateralne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima Evropske unije.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

U saopštenju se navodi i da je Golob uveren da je bivši predsednik Pahor svojim političkim radom i iskustvom dokazao da je veliki prijatelj zemalja Zapadnog Balkana i da su njegovi napori, kao i napori Slovenije, usmereni na integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, čime će se, ističe se, obezbediti mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a time i čitavoj Evropi.

Slovenački list Delo objavio je u utorak da se Pahor, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Slovenije, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon, priprema da stupi na mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi zamenio Miroslava Lajčaka.

Iz Pahorovog pres tima rekli su ranije danas za Tanjug da neće komentarisati medijske napise. "Nemamo komentar na tu vest", navedeno je u odgovoru pres službe Tanjugu.

profimedia

 

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

On je od 2012. do 2022. godine bio predsednik Slovenije, a nedavno je sa svojom bivšom šeficom kabineta Aljom Brglez osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana (FoVB), čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rešavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju.

U Savetodavnom odboru FoVB su, između ostalih, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, bivši švedski premijer i visoki predstavnik UN za BiH Karl Bilt, bivši premijer BiH i sadašnji predstavnik UN za BiH Zlatko Lagumdžija i drugi.

Komentari (0)

Evropa