Briselske vesti

Orban od Brisela zahteva naknade troškova zbog zaštite granica Unije od migranata

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

22:27

Orban od Brisela zahteva naknade troškova zbog zaštite granica Unije od migranata
Profimedija - Copyright Profimedija

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen ponovio je danas uputio poziv Briselu da nadoknadi njegovoj zemlji troškove zaštite granice Evropske unije.

U pismu objavljenom na zvaničnom sajtu vlade, Orban tvrdi da su do sada mere zaštite granice Mađarske postale „uzor” u celoj Evropi, prenosi MTI.

"Nova migraciona kriza se odvija na pragu Evropske unije. Kao što znate, hibridne upotrebe migracija koje potiču iz Belorusije, kao i katastrofalna evakuacija snaga bezbednosti iz Avganistana mogu potencijalno dovesti do još teže krize od one kojoj smo bili svedoci 2015. godine", napisao je mađarski premijer.

Orban je rekao da veruje da je jedini razlog trenutne "krhke stabilnosti" EU činjenica da Mađarska, zajedno sa drugim državama članicama, uspešno štiti spoljne granice Unije.

"Samo je Mađarska do sada potrošila preko 1,64 milijarde iz nacionalnog budžeta za zaštitu granica", napisao je Orban.

"Mađarske mere postale uzor"

On je napomenuo da je Mađarska bila među prvim zemljama koje su izgradile fizičku graničnu ogradu, što se pokazalo tokom proteklih godina da može da zaštiti bezbednost građana i Unije u celini.

Orban je naglasio i da su vremenom mađarske mere zaštite granice postale uzor, kao i da se granične ograde sada takođe grade u Grčkoj, Španiji, Bugarskoj, Sloveniji, Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj.

"Sve ovo opravdava zahteve za finansiranje koje Mađarska već dugo pominje", poručio je Orban.

On je napisao da je vreme da Komisija uradi ono što je trebalo već odavno - da prepozna da je zaštita spoljne granice nesporna manifestacija evropske solidarnosti i da napori država članica u tom kontekstu zaslužuju priznanje i podršku.

On je rekao da EK ne može da ignoriše „značajan materijal, ljudske i finansijske resurse“ koje je Mađarska uložila u zaštitu unutrašnje bezbednosti EU u proteklih šest godina.

"Mađarska je odlučila da preuzme punu odgovornost za ukidanje ilegalnih migracija duž južnog dela spoljnih EU granica, a sada je obaveza Unije da pošteno doprinese našim naporima i rashodima", rekao je Orbanu pismu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa