Evropa

Zašto se desničari iz Francuske sastaju sa Viktorom Orbanom: "To je kao da idete na neku prestižnu zabavu"

Komentari

Autor: Euronews/Lauren Chadwick

30/10/2021

-

20:44

Zašto se desničari iz Francuske sastaju sa Viktorom Orbanom: "To je kao da idete na neku prestižnu zabavu"
Zašto se desničari iz Francuske sastaju sa Viktorom Orbanom: "To je kao da idete na neku prestižnu zabavu" - Copyright Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Francuska političarka Marin le Pen nedavno je bila u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Mađarskoj, gde ju je dočekao premijer te zemlje, Viktor Orban. Njih dvoje svakako imaju dosta toga zajedničkog - oboje su naklonjeni desničarskoj politici i stavovima, pa je, samim tim, Le Pen bila dočekana sa velikim počastima.

Ostaje da se vidi da li će se ovaj topli prijem pretvoriti u politički uspeh kod kuće, gde je Le Pen u trci za narednog predsednika Francuske, i po anketama se nalazi odmah iza Emanuela Makrona. Međutim, Le Pen očekuju izazovi i na samoj desnici u Francuskoj, u vidu Erika Zemura, ekstremnog desničara za kog se očekuje da će se uskoro priključiti izbornoj trci.

Poseta Le Penove Mađarskoj samo mesec dana nakon Zemura, koji je u toj zemlji bio na antiimigracionom, antiislamskom, proporodičnom samitu čiji je domaćin bio Orban, pokazuje njenu želju da mobiliše bazu krajnje desnice, kažu stručnjaci, prenosi Euronews.

Njena nećaka Marion Marešal, koja je više konzervativna od svoje tetke, takođe je prisustvovala konferenciji krajnje desnice u septembru sa Zemurom.

"Marin Le Pen se sada bori protiv Zemura kako bi privukla birače, ne samo ekstremne desnice, već i one konzervativnije iz reda Republikanaca", smatra Žan-Iv Kami, direktor Opservatorije za radikalnu politiku u Žan Žor fondaciji.

AP/Virginia Mayo

Erik Zemur

Kako je objasnio, postavlja se pitanje da li će njena poseta Budimpešti biti uspešna ili ne, jer sa jedne strane izgleda kao da hoće da privuče radikalne birače koji bi možda glasali za Zemura, a sa druge da uvede svoju stranku u mejnstrim tokove. Samim tim, smatra Kami, stvara se kontradikcija.

Anika Verner, ekspert za evropske krajnje desničarske stranke sa Australijskog nacionalnog univerziteta, kaže da radikalni desničarski političari imaju dve opcije, u zavisnosti od toga koje birače žele da privuku.

"Oni mogu pokušati da se distanciraju jedni od drugih kako bi privukli više mejnstrim birača, a ako žele da komuniciraju sa svojim pristalicama i mobilišu nove, udružiće se sa drugim radikalno desnim ličnostima, posebno ako su one veoma uspešne i jake", kaže Verner.

"Društveni status"

Francuski krajnje desničarski političari zainteresovani su za Viktora Orbana zbog njegove dugovečnosti i privrženosti sličnim nacionalističkim, antiimigracionim stavovima, kažu stručnjaci.

"Njih troje - Marion Marešal, Erik Zemur i Marin Le Pen zainteresovani su za Orbana jer je on dugo premijer Mađarske. I zajedno sa poljskim premijerom oličava uspehe neliberalne demokratije", rekao je Kami.

Mejbel Berezin, profesorka sociologije na Univerzitetu Kornel koja proučava fašizam i desničarsku populističku politiku, smatra da francuske krajnje desničarske ličnosti posećuju i Mađarsku zbog "društvenog statusa".

"Ljudi na neki način žele da budu viđeni na istom mestu sa Orbanom. To je kao da idete negde na neku prestižnu zabavu, ne jer želite da razgovarate sa svima tamo, već zato što želite da budete viđeni tamo, zbog društvenog statusa", objasnila je.

Centralnoevropski model

Orbana čekaju izbori u Mađarskoj 2022. godine, a na vlasti je već 11 godina sa svojom partijom Fides. Za to vreme, uneo je nekoliko ustavnih i zakonskih promena, i zagovarao ono što naziva "neliberalnom demokratijom".

Opisujući svoju političku filozofiju u govoru 2014. u Rumuniji, Orban je razlikovao zapadnu demokratiju od svog modela, navodeći da će odstupiti od evropskog demokratskog modela. On je naveo Rusiju, Kinu i Tursku kao uspešne zemlje.

Pod njegovom vlašću, Mađarska je prešla sa "slobodne" na "delimično slobodnu", prema rangiranju "Fridom hausa", time postavši jedina zemlja članica EU kojoj se to desilo. U poslednjem sporu EU sa Orbanom, Brisel je pokrenuo sudski postupak protiv Mađarske zbog kontroverznog zakona protiv LGBT populacije, Zakona o zaštiti dece.

Jedan deo zakona koji je donela Orbanova stranka zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti i promene pola u sadržajima za maloletnike, kao što su školski materijali i televizijski programi.

EU trenutno još pregovara sa Mađarskom o donacijama od 7,2 milijarde evra iz fonda za oporavak od pandemije.

Profimedija

Viktor Orban

Uporan u svojim stavovima protiv migracije, Orban je podigao zid duž južne granice zemlje tokom migrantske krize 2015. godine.

"Još devedesetih, kada je komunizam nestao sa scene i te zemlje postale liberalne demokratije, mi u Zapadnoj Evropi smo 'izvozili' svoj model demokratije u Centralnu Evropu. Sada izgleda da je obrnuto. Veoma je zanimljivo videti da neke od ideja desnice danas ne dolaze iz SAD, Velike Britanije ili drugih evropskih zemalja, već iz Centralne Evrope, što je prilično neobično", rekao je on.

Le Pen je u utorak ponudila podršku Mađarskoj u njenim bitkama sa EU, slično kao kada se sastala sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim u Briselu nekoliko dana pre svog puta u Budimpeštu. Posle sastanka sa Moravjeckim, ona je kritikovala "neprihvatljive ucene" EU zbog presude poljskog suda da zakoni zemlje imaju primat nad zakonima Evropske unije, ističući svoju podršku Mađarskoj i Poljskoj.

Lideri krajnje desnice žele da se ujedine na nivou EU

Iako Le Pen nije toliko ekstremna u svojim stavovima kao Orban, posebno po pitanju abortusa i istopolnih brakova, njena poseta Mađarskoj nije prvi put da sarađuje sa Orbanovom partijom na evropskom nivou. U julu, članovi Orbanove stranke Fides bili su prisutni sa Le Pen na sastanku krajnje desničarskih evropskih partija. Tamo se razgovaralo o stvaranju jedinstvene evropske partije, što je projekat koji traje već neko vreme.

Šesnaest desničarskih populističkih partija iz 14 zemalja objavilo je zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na Evropsku uniju zasnovanu na suverenim državama članicama umesto na federalnom bloku.

"Cilj ovoga je da se Evropskom parlamentu što pre doda jedinstvena politička grupacija koja bi se suprotstavila Evropskoj narodnoj partiji, glavnoj desničarskoj konzervativnoj grupi", rekao je Kami.

Na neki način, ujedinjenje i pridruživanje drugim političarima krajnje desnice pomaže da se legitimišu sopstveni stavovi, kažu stručnjaci, i dokazuje prihvaćenost van matične zemlje.

"Povezujući se sa Orbanom, francuski političari krajnje desnice poručuju svojim pristalicama da su te politike legitimne i pobedničke, samo ako postanu jake kao Orbanova. Ovo daje njihovim pristalicama cilj i motivaciju da nastave da rade za svoju stranku. S obzirom na to da je francuska radikalna desnica prošla relativno loše tokom regionalnih izbora početkom ove godine, malo motivacije im ne bi bilo na odmet", kaže Verner.

Komentari (0)

Evropa