Briselske vesti

Holandski komandant Hans Lajtens, novi direktor Fronteksa

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

10:23

Holandski komandant Hans Lajtens, novi direktor Fronteksa
Hans Lajtens - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holanđanin Hans Lajtens je novi izvrši direktor Evropskog organa granične i obalske straže - Fronteks.

Ovaj 59-godišnjak je trenutno komandant kraljevske holandske Marehauze, ogranka holandskih oružanih snaga.

Lajtens je bio i član upravnog odbora Fronteksa kao predstavnik Holandije. On će zameniti Letonku Aiju Kalnaju, koja je od aprila bila privremeni direktor granične agencije EU, čije je sedište u Varšavi.

Prošle nedelje je anti-korupcijska agencija EU (OLAF) izvestila je da je ona "osoba koja izaziva zabrinutost" i da je Kalnaja predmet istrage koju vodi OLAF.

U izboru za novog direktora su bile i dve kandidatkinje - Terezija Gras, aktuelna državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske i Kalnaja, koja je bila privremeni direktor Fronteksa od jula ove godine i koja je imala podršku Evropske komisije.

Kalnajin prethodnik, Francuz Fabris Legeri, podneo je ostavku u aprilu zbog nepravilnosti u njegovom upravljanju agencijom za migracije i navodnog učešća u nasilnim povratima migranata u Mediteranu.

OLAF takođe vodi istragu o skandalu koji je izbio u proterivanju migranata koji su stizali u Grčku i bili gurani nazad u more da bi se vratili u Tursku iz koje su dolazili. Ovo kršenje ljudskih prava su otkrile nevladine organizacije i nemački mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa