Briselske vesti

Okončan spor o reformi pravosuđa u Poljskoj: Najviši sud Evropske unije presudio da je Varšava prekršila zakone EU

Komentari

Autor: Euronews

05/06/2023

-

18:32

Okončan spor o reformi pravosuđa u Poljskoj: Najviši sud Evropske unije presudio da je Varšava prekršila zakone EU
Okončan spor o reformi pravosuđa u Poljskoj: Najviši sud Evropske unije presudio da je Varšava prekršila zakone EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija danas je pojačala pritisak na Poljsku u vezi sa vladavinom prava, nakon što je najviši sud bloka potvrdio da je Varšava odbila da se povinuje pravilima EU o nezavisnosti pravosuđa.

Evropski sud pravde objavio je da je presudio danas da je Poljska u sporovedenoj reformi pravosuđa iz 2019. godine, prekršila zakon EU nakon što je Evropska komisija (EK), izvršna vlast bloka, utvrdila da poljskom Vrhovnom sudu nedostaje neophodne nezavisnosti i nepristrasnosti, preneo je AP.

"Današnjom presudom, sud potvrđuje tužbu komisije", navodi se u saopštenju suda.

Ističe se da je Poljska zbog nepridržavanja pravila EU o nezavisnosti pravosuđa već izgubila više od pola milijardi evra u vidu plaćenih kazni.

Presuda je nedvosmisleno odbacillareforme koju je 2019. uvela tvrdodesna vlada stranke Pravo i pravda (PiS), koja je izazvala intenzivan spor između Varšave i Brisela, navodi Euronews.

Sporna reforma promenila je pravila koja regulišu odnose između sudova, sprečavajući sudije da međusobno procenjuju usklađenost sa pravnim standardima EU i dovode u pitanje sastav tribunala.

Takođe je ovlastila disciplinsko veće Vrhovnog suda da kažnjava sudije prema sadržaju njihovih presuda. Moguće kazne su uključivale smanjenje plate, privremenu suspenziju s dužnosti i oduzimanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka.

Ovo je više puta bilo na udaru kritika Evropske komisije, Ujedinjenih nacija i organizacije civilnog društva kao političko sredstvo za vršenje kontrole nad pravosuđem i slabljenje podele vlasti.

Komisija je pokrenula pravni spor pred ESP u martu 2021. nakon što njeni pregovori sa poljskom vladom nisu dali zadovoljavajući rezultat.

Varšava je odgovarala prkosnim tvrdnjama i insistirala na tome da je reforma neophodna da bi se očistio uticaj komunističke ere, ojačao apolitičan karakter pravosuđa i suzbila korupcija.

Evropski sud pravde je kasnije presudio da reforma nije u skladu sa pravom EU i nametnula je niz privremenih mera i naložila njeno ukidanje.

Kontinuirano odbijanje Poljske da se pridržava privremenih mera dovelo je do toga da je ESP izrekao zemlji rekordnu kaznu od milion evra dnevno, koja je smanjena na 500.000 evra na dan nakon što je disciplinsko telo zamenjeno „komorom za profesionalnu odgovornost“.

Novčana kazna se odbija od poljskog izdvajanja iz budžeta EU i prestaje da važi od ponedeljka.

Poljska sada duguje 534 miliona evra, prema Evropskoj komisiji, što je suma nastala između oktobra 2021, kada je kazna ustanovljena, i aprila 2023, kada je smanjena.

"Rizici od nepotrebne stigmatizacije"

U svojoj novoj presudi, koja je konačna i na koju se ne može uložiti žalba, ESP nalaže potpuno ukidanje poljskog zakona o reformi pravosuđa.

Sud osuđuje "široke i neprecizne" odredbe reforme i zastrašujući efekat koji je izazvala na poljske sudije, kojima je pretila odmazda zbog sprovođenja efektivne revizije sudskih odluka.

Presudom se ponovo potvrđuje prethodni stav ESP-a o nezakonitim ovlašćenjima veća i osporavaju obaveze u vezi sa ličnim podacima.Naime, poljske sudije su bile ovavezane da  se pisano izjasne o svojoj povezanosti sa političkim partijama, građanskim udruženjima i nevladinim organizacijama.

„Objavljivanje na internetu informacija koje se odnose na ranije članstvo u nekoj političkoj stranci, u ovom slučaju, nije prikladno za postizanje navodnog cilja jačanja nepristrasnosti sudija“, stav je sudija.

Objavljivanje takvih podataka "omogućava da sudije budu izložene riziku od nepotrebne stigmatizacije, neopravdanim uticajem na percepciju tih sudija od strane pojedinaca i javnosti uopšte“.

Didije Reinders, evropski komesar za pravosuđe, pozdravio je odluku i pozvao poljske vlasti da se u potpunosti povinuju presudi.

„Danas je važan dan za obnovu nezavisne pravde u Poljskoj. Svako nazadovanje u organizaciji pravosuđa mora da se spreči“, naveo je Rejnders u kratkom saopštenju. 

 

Komentari (0)

Evropa