Region

Rezolucija Evropskog parlamenta: Potvrđen zastoj Crne Gore u pristupnom procesu EU

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

16:28

Rezolucija Evropskog parlamenta: Potvrđen zastoj Crne Gore u pristupnom procesu EU
Rezolucija Evropskog parlamenta: Potvrđen zastoj Crne Gore u pristupnom procesu EU - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias, File

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) izglasao je danas Rezoluciju o Crnoj Gori u kojoj se potvrđuje zastoj u pristupnom procesu Evropskoj uniji (EU).

"Razlozi su neuspeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga. Sve to dovelo je do odlaganja napretka u reformama i gurnulo Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu", navodi se između ostalog u dokumentu EP.

"Za" je na plenarnoj sednici glasalo 529 evropskih zastupnika, 51 je bio protiv i 53 uzdržanih.

Uoči usvajanja rezolucije, EP je juče održao raspravu o stanju u Crnoj Gori sa koje je skoro jednoglasno poručeno da je zvanična Podgorica zbog nestabilne političke situacije godinama u zastoju u procesu evrointegracija. U tekstu rezolucije je i amandman kojim se Crna Gora poziva da uradi popis stanovništva "čim se završi politički zastoj u zemlji", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Tako da se to pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva", navodi EP.

Dodaje se da se očekuje da se popis sprovede na otvoren način, bez političkog uplitanja, uz propisno prebrojavanje svih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili krivičnog gonjenja.

Evropski parlament naglašava i hitnu potrebu za političkom stabilnošću i napretkom u izbornim i pravosudnim reformama, kao i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno niti politički obavezujuće za zemlje na koje se odnose.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa