Region

Burna rasprava u hrvatskom Saboru: Opozicija zahteva raspuštanje parlamenta zbog korupcije vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

16:58

Burna rasprava u hrvatskom Saboru: Opozicija zahteva raspuštanje parlamenta zbog korupcije vlasti
Tanjug/HINA/Admir Buljubašić - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

U hrvatskom parlamentu u toku je burna rasprava o zahtevu opozicije za raspuštanje sabora tokom koje je poručeno da su vladajući prešli crtu u nastojanju da zaštite koruptivna nedela, dok se u HDZ-u raduju jer će rasprava, kako kažu, pokazati svu bezidejnost rigidne leve opozicije.

“Prešli ste crtu imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca i odlučili da zakonom sprečite javnost da sazna za vaša koruptivna nedela”, rekla je poslanik Mirela Ahmetović u ime Kluba poslanika najuticajnije opozicione SDP.

Ahmetović je u nabrajanju desetak afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od saobraćajne nesreće bivši ministar odbrane Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija hapsi po kratkom postupku kada se Plenkoviću zapreti da će ga gađati pokvarenim jajima.

Josip Borić (Klub poslanika HDZ-a) odgovorio joj je da će rasprava biti “vrlo vesela" i najavio da će kao klub intenzivno učestvovati i skinuti rukavice.

"Reći ćemo sve što imamo o ovakvoj levoj i rigidnoj opoziciji, koja je u nedostatku bilo čega smislenoga odlučila da pobeđuje na ulici”, rekao je Borić aludirajući na protest koji je održan u subotu na Markovu trgu.

Inicijativa opozicije "promašena"

Predlog o raspuštanju parlamenta uputila SDP još u decembru prošle godine zbog tada aktualne “afere Mreža”.

Uoči protestnog skupa u subotu tom predlogu su se pridružile i ostale opozicine stranke.

Poslanici levo-liberalne saborske opozicije, kojoj su se s desnice pridružili Most i Hrvatski suverenisti, smatraju da je potrebno raspustiti parlament i čim pre ići na izbore zbog niza HDZ-ovih korupcijskih afera i pada životnog standarda.

Navodno su, kako piše hrvatski nedeljnik Nacional, stranke levog centra spremne na novi protesti ako ne bude prihvaćen njihov predlog.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

Kakvi su izgledi da zahtev opozicije prođe i ima li smisla tražiti raspisivanje izbora u izbornoj godini, komentarisao je politički analitičar Žarko Puhovski, koji smatra da je inicijativa opozicija promašena iz dva razloga.

“Prvo, zato što ne može proći jer nema nikakvog načina da oni koji su je pokrenuli imaju većinu. A drugo, stvara se histerična atmosfera koja može, taktički gledano, imati nekog smisla doslovce u danima pre izbora. Sada je, u najmanju ruku, dva meseca, možda i šest meseci do izbora, a nijedna histerija ne može toliko dugo da traje. Nakon histerije nastupa jedna vrsta tuposti, a to opoziciji sigurno neće odgovarati”, smatra Puhovski.

Rasprava "ništa novo"

Puhovski je gostujući na zagrebačkoj N1 televiziji rekao da se, prema njegovom mišljenju, opozicija našla u svojevrsnoj šizofrenoj situaciji tražeći hitno raspisivanje izbora i istovremeno održavajući protestni skup s namerom da preplaši vladajuću koaliciju.

On tvrdi da u opoziciji vlada situacija u kojoj levica ne zna šta radi desnica.

"Ne u političkom smislu, nego kao dve ruke istog tela”, dodao je Puhovski, koji smatra da opozicija nije spremna za izbore.

"To da se makne Andrej Plenković i HDZ za opoziciju je razumljiv politički zahtev, ali ne vidim smisla ako ne postoje garancije da će se nakon toga nešto drugačije događati", naveo je Puhovski.

Smatra da ni od same današnje rasprave u parlamentu ne treba očekivati ništa novo.

“Čitav sadržaj 'diskusije' koju možemo očekivati mogli smo već čuti juče u prepucavanju premijera (Plenkovića) i predsednika (Milanovića) koji su si govorili: ‘Ti si lažov! – Ne, ti si lažov! Ti si lopov! – Ne, ti si lopov!’ Bojim se da će to biti i sadržaj rasprave danas, odnosno večeras ili noćas u Saboru. A, da je Plenković čovek velikog političkog poteza, što očito nije, danas bi prihvatio zahtev opozicije, čime bi, ističe, više oštetio opoziciju jer je ona manje spremna za izbore", rekao je Puhovski.

Komentari (0)

Evropa